Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Elin Örebrand i sitt glashus i Klabböle. Foto: Therese Burström

Elins glashus i Klabböle sände musik över hela världen

Under pandemin drabbades musik- och kulturbranschen hårt av restriktionerna. Men i Klabböle kom musikern Elin Örebrand på ett sätt att fortsätta spela inför livepublik trots restriktioner: från glashuset hemma på gården.
– Från mitt lilla hus i trädgården har vi sänt digitalt över hela världen. Det har lyft fram både Klabböle, Umeå och norra Sverige på ett sätt som är ganska häftigt, säger Elin.

Få hade nog kunnat föreställa sig att Klabböle skulle bli platsen där musik sändes ut över hela världen. Allra minst hade nog Elin Örebrand själv kunnat drömma om det, innan hon startade musikverksamheten ”Elins glashus” sommaren 2020. Där och då under pandemins restriktioner började hon sända digitala livespelningar via Facebook från glashuset hemma i trädgården i Klabböle. Medan hon spelade piano och sjöng, många gånger tillsammans med inbjudna gästartister, kunde publiken samtidigt interagera med henne digitalt. Spelningarna blev för många en ljusglimt i tillvaron under pandemins tuffa dagar och musiken nådde människor världen över.

– Det är så roligt hur det går att hitta andra vägar när det vanliga inte fungerar. Att jag nådde en publik på över tusen personer hemma på min gård är ju helt otroligt, säger Elin.

Glashuset blev ett vinnande koncept

Spelningarna från glashuset kan så här i efterhand beskrivas som något av en framgångssaga, men vägen dit var långt från enkel. Elin som är heltidsmusiker försörjer sig vanligtvis på att göra spelningar på färjor, bröllop, klubbar och andra evenemang runt om i Sverige. När pandemin bröt ut förlorade hon, som så många andra inom branschen, hela sin inkomst eftersom restriktionerna inte möjliggjorde livespelningar. Som ensamstående trebarnsmamma innebar det en tuff tid för familjen.

– Många tänkte nog inte på att vi musiker med enskild firma under lång tid inte fick någon ersättning alls för våra förlorade inkomster, förklarar Elin.

Under den allra första tiden med restriktioner testade Elin alla möjliga idéer som alternativ för hennes spelningar. Det var först när hon provade göra digitala livekonserter som hon fann ett vinnande koncept. Ganska snabbt insåg hon även att glashuset på bakgården passade perfekt att använda som inspelningsplats, eftersom ljusinsläppet och den vackra omgivningen skulle tillföra något alldeles extra till konserterna. Hennes magkänsla visade sig vara helt rätt.

– Det har varit helt magiskt att möta kollegor här hemma på gården och dom har ofta blivit fascinerade av omgivningen. Även publiken har tyckt om att få uppleva Klabböle genom mina spelningar. Det är så roligt att få visa upp en positiv bild av norra Sverige och att det går att leverera musik via olika plattformar, berättar Elin.

Spelningarna har varit bra marknadsföring för Klabböle.

Skänkte överskott till Majblomman

För att få till en inkomst via spelningarna tog Elin inträde via Swish. Det lönade sig dock inte ekonomiskt i längden, men efter en tid kunde hon söka stöd från Kulturrådet för att fortsätta sina konserter. Då började hon istället skänka överskottet från inträdet till den ideella organisationen Majblomman, som arbetar för att motverka barnfattigdom i Sverige. Med sina egna erfarenheter av en tuff ekonomisk situation nära till hands kändes Majblomman som en självklar verksamhet att stötta.

Elin beskriver att konserterna haft stor betydelse för henne själv och för andra som haft det tungt under pandemin. Särskilt uppskattat tror hon att det var bland äldre och sjuka som var isolerade under längre perioder.

– Jag har hört från personer som legat på sjukhus att mina konserter var höjdpunkten på dagen, det värmer verkligen i hjärtat, säger Elin.

Har satt Klabböle på kartan

Responsen från grannarna i Klabböle har också varit positiv. Elin berättar om utflyttade Klabböle-bor som sett spelningar och längtat tillbaka.

– Spelningarna har varit bra marknadsföring för Klabböle. Fastän jag bott här i flera år tänker jag fortfarande att ”gud vad vackert det är här”. Jag är så tacksam att jag får bo här ute, lugnet är en viktig kontrast till mitt oftast hektiska jobb med mycket resande. För mig är det möjligt att bo på landsbygden eftersom det är så nära stan, berättar Elin.

Fastän "Elins glashus"-projektet inneburit mycket jobb med nya låtar för varje spelning, har det varit både roligt och lärorikt. Och det verkar inte helt omöjligt att projektet får en fortsättning länge fram. Elin har exempelvis haft tankar på att kombinera digitala sändningar från gården med livepublik på plats. Det digitala formatet öppnar helt enkelt upp för nya möjligheter för den som vågar testa. Och räckvidden är stor.

– Från mitt lilla hus i trädgården har vi sänt live ut över hela världen. Det har lyft fram både Klabböle, Umeå och norra Sverige på ett sätt som är ganska häftigt, konstaterar Elin.

Vill du ta del av Elins spelningar i efterhand?

Besök Facebook-sidan Elins glashus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan publicerades