Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Hotellägarna till Entré Norr, Sofia Ahlehjelm och Kristofer Karlsson.

Hotell Entré Norr storsatsar i Anumark

Hotell Entré Norr i Anumark har funnits i många år. Under 2021 fick hotellet nya ägare med höga ambitioner för hotellet och byn.
– Vi vill få fler att vända blickarna mot Anumark när det vankas semester, utflykt och festligheter, säger Sofia Ahlehjelm, hotellägare.

Få förbipasserande har nog missat Hotell Entré Norr i Anumark längs med norra E4:an. Men hur många har sett vad som gömmer sig bakom husfasaden? Paret Sofia Ahlehjelm och Kristofer Karlsson som tog över hotellet våren 2021 menar att många som besöker hotellet för första gången blir överraskade av den fina bakgården som är vackert belägen vid Tavelån och öppna jordbruksmarker.

– Många ser bara framsidan från vägen och vet inte hur mycket fint som finns här utanför. Det är lite som en dold värld här bakom, berättar Sofia.

Anumark är en kustby strax norr om Umeå. Här har hotell Entré Norr funnits i många år som det enda hotellet på Umeås landsbygd. Kristofer, som länge drömt om att driva hotell, hade haft span på Entré Norr under lång tid innan det gick ut till försäljning år 2021. Både Kristofer och sambon Sofia kände att de var i rätt skede i livet för att kunna ta sig an utmaningen och beslutet togs därför snabbt. Tillsammans satsar de nu stort på att förverkliga deras vision för Hotell Entré Norr.

– Det är jätteroligt att få bygga upp det här tillsammans och dessutom kunna förverkliga Kristofers dröm. Vi gillar utmaningar båda två och tror starkt på att vi kan göra det bra, säger Sofia.

Här kan vi erbjuda helt andra saker än vad som hade vart möjligt i stan

Ser fördelar med att verka på landsbygden

Sofia och Kristofer har själva vuxit upp i mindre byar och bor idag i Täfteå med sina barn. Därför kändes det extra roligt att driva ett hotell på landsbygden och få möjlighet att skapa en familjär plats med ett aktivitetsutbud som bara landsbygder kan erbjuda.

– Landsbygder ligger oss väldigt nära hjärtat, så att hitta en plats som Anumark som är så pass nära stan är ju perfekt. Här kan vi erbjuda helt andra saker än vad som hade vart möjligt i stan, förklarar Kristofer.

Sedan paret fick nycklarna till hotellet i april 2021 har dom jobbat intensivt med att sätta sin egen prägel på Entré Norr. Stora delar av hotellet har totalrenoverats invändigt, samtidigt som bakgården har utvecklats med en aktivitetsyta med fotbollsmål, vattenglidbana och studsmatta för barnen. På åkrarna bakom hotellet har en fotbollsgolfbana vuxit fram, något som inte funnits i Umeå tidigare och som blivit en populär aktivitet bland hotellets besökare.

– Det känns jätteroligt att kunna erbjuda en ny aktivitet i Umeå. Det är roligt att se hur barnen skiner upp när de får höra om fotbollsgolfen och när nya banrekord sätts, berättar Kristofer.

Viktigt med lokal förankring

Förutom hotell och logi erbjuder Entré Norr även konferens, fest, bröllop och olika evenemang. Med hjälp av en flyttbar scen har hotellet genomfört uppskattade trubadurkvällar och aktiviteter av olika slag. Sofia och Kristofer har även tankar på att erbjuda campingplatser, men tid och resurser begränsar hur snabbt de kan förverkliga sina idéer.

– Det finns otroligt mycket att göra och massor av potential. Vi har gjort så mycket vi hunnit hittills och det är ändå mer än vad vi blivit rekommenderade att göra, skrattar Sofia.

Samtidigt poängterar dom hur viktigt det är att satsningarna inte bara sker på deras initiativ, att även gästerna och boende i Anumark ska känna sig involverade och att det måste finnas högt i tak för konstruktiv kritik. I samband med hotellövertagandet bjöds ortsbor därför in till ett möte där alla fick möjlighet att framföra idéer och tankar för framtiden. Sofia och Kristofer lägger också mycket tid på att prata med sina hotellgäster så att de ska känna sig välkomna och trygga.

– Vi båda tycker mycket om att prata med våra gäster och fördelen med ett mindre hotell är just att vi kan skapa den här menar Kristofer.

Vill locka fler till Anumark

Målet för Sofia och Kristofer är att hotellbesökare ska vilja komma tillbaka efter sina vistelser och att aktiviteterna som ordnas på Entré Norr ska locka både boende inom och utanför Anumark och Umeå. Responsen hittills har vart väldigt positiv och många gäster blir överraskade hur fint det är.

– Jag hörde ett barn säga ”det är väldigt fint här trots att hotellet ligger vid vägen”, vilket sätter ord på det faktum att många bara har sett hotellet från E4:an. Den bilden är inte särskilt representativ för Entré Norr, då så mycket av hotellets kärna ligger på baksidan och gården, berättar Kristofer.

Nu hoppas paret på att fler ska upptäcka Entré Norr och de fina platserna som finns i Anumark. Kanske för att bo, se en artist uppträda eller varför inte för att spela fotbollsgolf.

– Vi vill helt enkelt få fler att vända blickarna mot Anumark när det vankas semester, utflykt och festligheter, säger Sofia.

Sidan publicerades