Bild

Kafé Panget på Holmön. Foto: Josefin Lämås

Kafé Panget – en ny kreativ mötesplats på Holmön

Inflyttningar, satsningar på båtmuseet, köp av Prästgården och ett nytt kafé. Det är mycket som hänt på Holmön senaste åren. I centrum av många nyheter står Josefin och Petter Lämås, ett ungt par med stora ambitioner. I juni startade dom ett nytt kafé i byggnaden Panget bara 200 meter från Byvikens badstrand.
– Vi vill att Kafé Panget ska bli en långsiktig och kreativ plats året om, säger Josefin Lämås.

En mil ut i havet i norra Kvarken ligger Holmön – hem till ett åttiotal året runt-boende och ett sommarparadis för många fritidsboende och besökare. Under senare år har mycket uppmärksamhet riktats mot Holmön, inte minst för det växande intresset bland unga att bosätta sig där och det starka engagemang och entreprenörskap som finns på ön. Det senaste företaget som slagit upp sina portar är Kafé Panget, ett nytt kafé som Josefin och Petter Lämås startade i somras. Paret kommer ursprungligen från Sävar och efter att ha rest i flera år och arbetat i olika delar av världen hamnade de till slut på Holmön. I dag har dom bott på ön i över fem år.

Jag vill leverera mat som jag kan stå för och som kan lyfta fram det bästa från den här vackra platsen

Under sina många resor har Josefin arbetat inom kafébranschen. Ett kafé är också något som många har saknat på Holmön. Under flera års tid hoppades Josefin att någon skulle starta ett fik på ön, men sommaren 2021 tog hon till slut saken i egna händer.

– När ingen annan gjorde det så fick jag göra det själv, säger Josefin med ett skratt.

Lokala råvaror i fokus

Att Kafé Panget varit efterlängtat har märkts tydligt på gästernas mottagande och Josefin berättar att hon och Petter fått både stöd och beröm av såväl boende som besökare. Pangets idé är att bjuda på fräsch och god lunchmat och fika som i så stor utsträcknings som möjligt är gjord på lokala råvaror. Sommarens meny bjöd bland annat på en sallad med färsk sik från ön samt mackor på rågbröd som bakats med parets egenodlade råg. Kombinationen av gott fika och Holmöns unika och vackra miljöer bidrar till den helhetsupplevelse som paret vill att varje kafégäst ska känna.

– Helheten är väldigt viktig för oss, jag vill leverera mat som jag kan stå för och som kan lyfta fram det bästa från den här vackra platsen, säger Josefin.

Sedan tidigare driver Josefin och Petter ett av öns vandrarhem, Berguddens fyrvaktarbostäder, och dom har även skrivit en bok om friluftsliv kring Umeå. Därför vet dom också hur betydelsefullt det är att kunna fika ute på en resa eller under en vandring, inte minst för svenskar som är kända för att älska sitt fika. Josefin är övertygad om att kaféet kommer betyda mycket för ön och dess attraktionskraft.

– Folk som är på semester vill gärna kunna koppla av och fika någonstans. Därför tror jag att Kafé Panget kommer locka ännu fler människor till Holmön, förklarar Josefin.

Vill skapa en mötesplats året runt

Ambitionerna med kaféet är inte bara att finnas till för öns många besökare. Ett flertal restauranger och pubar har tidigare huserat i samma byggnad, men efter sommarsäsongen har verksamheterna oftast stängt ner eller bytts ut. Josefin och Petter vill bryta den trenden genom att bygga upp kaféet till ett långsiktigt och hållbart projekt som människor kan ha glädje av året runt.

– Vi vill att Panget ska bli en kreativ plats som efter högsäsongen kan nyttjas av boende för olika aktiviteter. Det är ganska skört att bara leva på dagsgäster och Panget är så pass stort att fler verksamheter kan inrymmas här, berättar Josefin.

Förutom kaféet och dess butik finns exempelvis en dansbana som under sommaren använts för Melodikrysset i P4 varje lördagsmorgon. På gården finns även en rundloge som hittills stått helt oanvänd, men som Josefin ser stor potential att kunna använda på olika sätt.

– Ön saknar exempelvis en större lokal för fest och bröllop och vi har även fått förfrågningar om yoga-retreats.

Kaféet och vandrarhemmet stärker varandra

Till nästa år hoppas Josefin kunna anställa personal som delar hennes förkärlek till att experimentera i köket med lokala råvaror. Att Berguddens fyrvaktarbostäder vid årsskiftet ansluter sig till STF, Svenska Turistföreningen, tror Josefin kommer leda till ett större besöksunderlag som även spiller över på Kafé Panget. Vandrarhemmet kommer då synas i STF:s kanaler, vilket ger betydligt större spridning än de egna och mer lokala kanaler som används i dag.

– STF headhuntade oss i princip eftersom dom såg att Bergudden var något utöver det vanliga och ett önskat tillskott i deras utbud av mer unika och genuina boenden. Det här är en kvalitetssäkring som kommer göra mycket för oss. Vi ser exempelvis stora möjligheter att leverera matpaket från Panget till Bergudden och kanske även till fler vandrarhem på ön, förklarar Josefin.

Inställd julmarknad

Efter en intensiv sommarperiod har Kafé Panget endast haft spontanöppet vissa dagar och helger under hösten. Egentligen fanns planer på att ordna en julmarknad och ha julöppet i december, något som tyvärr fick ställas in på grund av att situationen med färjetrafiken varit så problematisk senaste veckorna.

– Det känns jättetråkigt, vi hade laddat för att ha julöppet och det var efterfrågat bland många. Men vi hoppas på att kunna ha öppet vissa helger kommande vintersäsong. Till dess laddar vi för våren och sommaren med fler planer för Panget och ett utökat samarbete med lokala matproducenter, säger Josefin.

Sidan publicerades