popkollo

Amanda Lindberg, en av arrangörerna till Popkollo Umeå. Fotograf: Evelina Öqvist

Popkollo kommer till Strömbäcks folkhögskola i sommar

I en historisk miljö och med vacker utsikt över havet ligger Strömbäcks folkhögskola. Under ett år inryms här allt från polisstudenter till blivande musikalartister, men under sommaren står folkhögskolan oftast tom. I sommar intas den dock för första gången någonsin av Popkollo som ordnar en veckas sommarläger med musik, låtskrivande och andra aktiviteter för ett stort gäng ungdomar.

Popkollo är en ideell organisation som arrangerar sommarkollo och annan musikverksamhet för tjejer, transpersoner och icke-binära i hela landet. Popkollo Umeå, som är en av föreningarna inom organisationen, har arrangerat sommarkollon varje år sedan 2005. Och i år blir inget undantag. Under en vecka mellan 20–29 juli ordnas återigen ett sommarkollo, men denna gång på en helt ny plats. Efter nedläggningen av Darlkarlså folkhögskola, där kollot tidigare arrangerats, kommer det för första gången att hållas i Umeå kommun. Och valet föll på folkhögskolan i Strömbäck tack vare dess fina lokaler, avskildheten från staden och närheten till havet.

– Vi valde Strömbäcks folkhögskola delvis för att de kunde erbjuda de lokaler och bekvämligheter som vi ville ha, men också för att det ligger avskilt från stan. Tanken är att deltagarna ska få komma iväg och hamna i en liten ”bubbla” tillsammans under kollot och få möjligheten att glömma allt omkring sig och bara fokusera på att ha roligt, berättar Amanda Lindberg som är en av arrangörerna till kollot.

Ett kollo fyllt av musik och aktiviteter

Popkollot är öppet för unga tjejer, transpersoner och icke-binära mellan 12 och 16 år. Det är ett kollo med fokus på musik, låtskrivande och musikproduktion men utöver detta ordnas också vanliga kolloaktiviteter som bad och lek.
Ungdomarna kommer bland annat att delas in i band som tillsammans får förbereda ett framförande av egenskriven musik till en avslutande konsert som hålls sista dagen. Dessutom kommer det att anordnas workshops och gästartister bjuds in på besök. Ett exempel är Maya Rose från Idol 2020.

Trots fokuset på musik krävs däremot inga förkunskaper för att delta på kollot. Enligt Amanda har det tidigare år varit en stor och mixad skara ungdomar som anmält sig, både vad gäller åldrar, tidigare kunskaper inom musik och boendeorter i Sverige. Indelningar och aktiviteter brukar anpassas utifrån vad respektive ungdom vill ha ut av kollot, så att alla oavsett om de vill utvecklas mycket inom musik eller framför allt ha roligt och träffa kompisar, kan känna att de hamnar rätt.

– Oavsett om en spelat mycket musik innan eller aldrig rört ett instrument så spelar det ingen roll. Vi har ofta deltagare som kommer från hela Sverige, så det brukar vara väldigt roligt att spela för det blir en väldigt bra mix, berättar Amanda.

Många vill återvända

Det är inte heller sällan ungdomar som deltagit på kollot återkommer under fler år. Detta gäller såväl deltagare som ledare. För Amanda själv blir det här fjärde året i rad som arrangör eller ledare för sommarkollot i Umeå. Det som hållit henne kvar är den roliga upplevelsen och den goda samhörigheten inom föreningen. Dessutom menar hon att popkollo handlar om något väldigt viktigt: att erbjuda ett tryggt rum där unga får möjlighet att våga testa saker som de kanske inte annars skulle vågat och samtidigt ha roligt och lära känna nya kompisar.

– Jag tycker att det bästa med popkollot är att få se utvecklingen hos deltagarna. Från att de är så där nervösa och inte riktigt vågar under första dagen, till att de står där sista dagen på scen och framför något som de själva har skrivit, säger Amanda.

Söker alltid fler som vill delta och engagera sig

Såväl nya deltagare till sommarkollot som nya engagerade stjärnor till föreningen är varmt välkomna att anmäla sig till Popkollo Umeå. Anmälan görs på Popkollos hemsida.

– Vi vill alltid få med nytt folk i föreningen. Om man känner att man är lite för gammal för att delta på kollot så får man jättegärna engagera sig i föreningen och vara med och arrangera. Vi ordnar inte bara kollon, så om man har egna idéer får man jättegärna höra av sig och vara med oss, avslutar Amanda.

Popkollo

Vad? Ett kollo med fokus på musik, låtskrivande och musikproduktion som riktar sig till kvinnor, transpersoner och icke-binära mellan 12-16 år.

Var och när? Strömbäcks folkhögskola, 20–29 juli

Anmälan: Görs på Popkollos hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades