Ange alt-text; vad bilder föreställer.

I sommar går det att hyra elcyklar på Holmön, tack vare ett samarbete mellan Holmöns Båtmuseum och Umeå kommun.

Premiär för elcykel-uthyrning på Holmön

I sommar kan den som besöker Holmön lättare ta sig runt och upptäcka öns besöksmål och fantastiska natur. Genom ett samarbete mellan Umeå kommun och Holmöns båtmuseum kommer nämligen elcyklar att hyras ut.
– Med hjälp av elcyklarna kan fler upptäcka öns många pärlor, säger Joar Sandström, ordförande i Holmöns Utvecklingsforum och engagerad i Holmöns båtmuseum.

Holmöns båtmuseum har under många år hyrt ut cyklar till öns besökare, som ett sätt att underlätta framkomligheten till öns besöksmål. För ett par år sedan byggdes en cykelbod där cyklar kan underhållas och förvaras, och i år utvecklas cykeluthyrningen ännu ett steg. Båtmuseet kommer hyra ut fyra elcyklar som Umeå kommun lånar ut över sommaren, vilket blir ett efterlängtat test.

– Vi har länge velat erbjuda elcyklar på Holmön, men det är dyrt att köpa in och vi vet ju inte på förväg om det blir lönsamt. Med det här testet i sommar kan vi se hur det fungerar, vilket känns jättekul, säger Joar Sandström, ordförande i Holmöns Utvecklingsforum och engagerad i Holmöns båtmuseum.

Många tankar på förbättrat mobilitet

Elcykeltestet är en av många idéer som Holmöns Utvecklingsforum har identifierat för att förenkla för besökare och dessutom bidra till en mer hållbar mobilitet på ön. Exempelvis har det länge funnits tankar om att ordna en elcykelpool som kan underlätta för såväl fast- som deltidsboende att transportera sig mer klimatsmart och minska trycket på biltransporter på färjan. Elcykeltestet som inleds i sommar skulle kunna ses som ett litet men första steg mot detta. Verksamma på Holmön kommer att få testa cyklarna och det kommer arrangeras prova på-aktiviteter för att inspirera till att använda cykel som transportsätt.

– Efter sommarens slut kommer vi utvärdera uthyrningen och fundera på hur nästa steg ska se ut, berättar Joar.

Föreningen har dessutom beviljats Umeå kommuns Miljöskjuts, ett projektstöd som handlar om att främja insatser som bidrar till hållbar utveckling och minskad miljöbelastning. För pengarna har cykelvagnar köpts in som ett komplement till cykeluthyrningen, så att det blir lättare för exempelvis barnfamiljer och besökare med mycket packning att ta sig runt. Fördelarna med elcykel som transportalternativ på Holmön är tydliga. Ön har inte jättelånga avstånd och elcykelns genomsnittliga räckvidd på 6 mil gör den till ett utmärkt komplement att transportera tunga saker med i stället för bil. Minskat bilberoende innebär även fördelar för öns logistik och infrastruktur, där överfulla parkeringsplatser är ett vanligt problem under sommaren. Genom att erbjuda smidiga transportlösningar för besökare, särskilt de som bor på öns vandrarhem, kan vistelseupplevelsen bli ännu bättre och större delar av ön utforskas

Holmöns pärlor att upptäcka på cykel

Elcyklarna, som nu kommit på plats, finns tillgängliga att hyra fram till slutet av augusti. Den som vill hyra kan antingen mejla Båtmuseet i förväg eller hyra direkt på plats. Det går också att boka elcykel i samband med rumsbokning på vandrarhemmen Holmöns Prästgård och Berguddens fyrvaktarbostäder, då till ett reducerat pris. En elcykel kostar 300 kr per dygn och en vanlig cykel kostar 100 kr. Cykelvagnarna hyrs ut separat för 50 kr.

– Vi kommer dessutom anpassa uthyrningstiderna så att boende och besökare inte konkurrerar med varandra om elcyklarna, förklarar Joar.

Men vilka platser är det då som besökare på elcykel inte får missa?

– Jag tycker att Ängesöns naturreservat är den finaste platsen på hela Holmön, från hamnen är det ungefär 12 kilometer dit. Har man elcykel så orkar man cykla dit och dessutom vandra på vandringslederna, så det är mitt bästa tips, berättar Joar.

För besökare med vanlig cykel tipsar Joar om att se sig runt i byn, som är utpekad som kulturmiljö av riksintresse. För den som vill uppleva natur går det att cykla till Trappudden som är ett lättillgängligt och fint naturreservat norr om byn.

– Besökare kan alltid vända sig till oss på Båtmuseet för fler tips om utflyktsmål, säger Joar.

Mer information

Vill du besöka Holmön? Få tips på vad du kan se och göra på: www.visitholmon.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Båtmuseet och skicka förfrågan om hyrcykel på: www.holmonsbatmuseum.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades