Bild

Restaurang Root i Sundlingska gården. Fotograf: Dan Allen

Root i Tavelsjö planerar för framtiden

Beläget mellan Tavelsjöberget och Tavelsjön intill länsväg 363 ligger Root på Sundlingska gården, en restaurang som blivit känd för sina vedugnsbakade surdegspizzor och goda kaffe. Root har på kort tid blivit omtalat och populärt att besöka året runt, oavsett väder. I december förlängdes hyresavtalet och med ett 10-årskontrakt i ryggen blickar nu ägarna framåt.

Sundlingska gården har anor från mitten av 1800-talet, men restaurangen Root som hyr in sig här är ett relativt nytt koncept som startades i början på 2020. Restaurangen drivs av Kerstin Hörnfeldt och Dan Allen tillsammans med 11 anställda.

– Sundlingska gården är en perfekt plats för både barnfamiljer, vandringssugna och förbipasserande. Alla sorters besökare helt enkelt. Restaurangen har på kort tid blivit en naturlig plats för möten och service för dom som kommer för att njuta av allt som Tavelsjöområdet har att erbjuda, förklarar Dan.

Från London till Tavelsjö

Kerstin är uppvuxen i Tavelsjö men flyttade till London som 19-åring där hon sedan jobbade inom restaurang- och hotellverksamhet i många år. Det var också i London och via jobbet som hon träffade sin blivande sambo Dan. Paret insåg ganska snart att de var intresserade av att starta upp något eget, men att de inte ville göra det helt på egen hand.

– Vi ville bygga upp en verksamhet med fokus på kvalitet och bra service, samt en utvecklande miljö för de anställda. Vi tror på att gästvänlighet skapas genom människor och att om våra anställda mår bra så kommer det att påverka våra besökares upplevelse positivt, berättar Dan.

Paret funderade först på att starta en restaurang i den engelska landsbygden, men ett Sverigebesök under 2019 fick dom på andra tankar. Dan fick upp ögonen för Sverige och Kerstin blev påmind om allt som hemorten Tavelsjö har att erbjuda, både i naturupplevelser och trygghet. I oktober samma år bestämde de sig för att lämna England och flytta till Tavelsjö.

Sundlingska gården lockade

Från början var planen att starta upp en verksamhet i stan med en växtbaserad meny, men ingen lokal kändes rätt. I stället var det när en kompis påminde Kerstin om Sundlingska gården, där Kerstin sommarjobbat på bangolfen som 14-åring, som paret fick upp ögonen för gården.

Sundlingska gården donerades år 2001 av Umeå kommun till Tavelsjös bygdegårdsförening. Föreningen drev under flera års tid ett vintercafé på gården under januari och februari månad, där volontärer tillredde pizzor i bagarstugan för försäljning.

– Vi kom hit i december och ville se om de var intresserade av att någon annan tog hand om caféet, och för dem var det ett perfekt läge att lämna över till oss, berättar Dan.

Dan och Kerstin skrev på ett avtal för att driva vintercaféet i fyra månader och planen var sedan att vidareutveckla verksamheten i stan. Till menyn valde de att fokusera på pizzor och surdeg, då Kerstin redan var kunnig inom degkonst och fermentering.

– Vi spenderade hela december med att ta fram det perfekta degreceptet, vi har båda lång erfarenhet inom servicebranschen men vi hade aldrig gjort just pizzor innan. Så våra vänner fick komma och smaka och ge poäng på varje deg, sås och topping tills vi hittade rätt, berättar Dan.

En blomstrande start

Redan efter en månad såg paret potential i att fortsätta driva verksamheten i Tavelsjö och kontraktet förlängdes därmed ytterligare ett år. Vintercaféet blev nu Restaurang Root med öppet året runt. Trots corona-pandemin fick Root en blomstrande start.

– Vi förberedde oss på att vi skulle göra 100 pizzor på en regnig dag och kanske 150 på en solig. Men i stället har vi gjort 200 pizzor på en regnig dag och 300 på en solig. Vi har behövt köpa fler kylar, baka mer deg och anställa mer personal, berättar Kerstin och Dan.

I december förlängdes hyreskontraktet ytterligare – men denna gång med tio år. Det gör att Kerstin och Dan kan investera i verksamheten och utveckla konceptet ytterligare.

Planerar för framtiden

Kerstin och Dan har många framtidsplaner som de vill förverkliga. Det handlar exempelvis om att utöka parkerings­möjligheterna och att erbjuda övernattningsmöjligheter i stugorna på stranden. Paret vill även rusta upp Logen, där bagarstugan ligger, för att kunna flytta dit hela restaurangverksamheten och tillgängliggöra huvudhuset för konferenser och evenemang.

– Vi ligger 30 minuter från staden och för att vi ska locka alla så behöver vi utöver god pizza även kunna erbjuda boende, naturupplevelser och aktiviteter, berättar Dan.

Root samverkar också med andra aktörer i Tavelsjöbygden för att gynna lokalsamhället och bidra till att stärka områdets besöksnäringar. Tavelsjöbygden har ett rikt föreningsliv och den entreprenöriella andan är hög bland både yngre och äldre. Under 2020 har exempelvis besöksguiden Tio Toppar och Root tillsammans organiserat gratis vandringsturer i området. Root samarbetar även med Tavelsjö AIK (TAIK) och Toughest Training Group Umeå, för att erbjuda andra spännande utomhusaktiviteter. Numera finns även skridsko- och snöskoteruthyrning på gården.

– Vårt fokus för framtiden är att göra Tavelsjö mer tillgängligt för alla. Sommaren 2020 hittade många svenska turister till Tavelsjö och vi hoppas att det innebär att folk får upp ögonen för vårt område, att det är en trend som håller i sig, säger Dan.

Sidan publicerades