Besökare som har picknick vid stranden på Sanabadet.

Besökare som njuter av picknick vid Sanabadets sandstrand. Foto: Nathalie Näslund.

Sanabadet – en sommaroas i Botsmark

I den idylliska byn Botsmark finns en pärla för alla bad- och naturälskare – Sanabadet. Botsmark sportklubb erbjuder denna badplats, en fantastisk plats för avkoppling och friluftsliv under sommarmånaderna.
– Här finns alla möjligheter, säger Johan Flisberg, ordförande i Botsmark sportklubb.

Botsmark är en levande bygd med en stark gemenskap och ett rikt föreningsliv. Bygden erbjuder ett lugnt och fridfullt liv i nära samklang med naturen. I utkanten av Botsmark ligger Sanabadet som spelar en central roll för bygden. Här samlas invånarna för att njuta av sol och bad under varma sommardagar. Badplatsen är populär för familjer eftersom det finns något för alla.

– Det är en samlingspunkt för bad och glädje, säger Johan Flisberg, ordförande i Botsmark sportklubb som driver Sanabadet.

Badplatsen har också blivit ett naturligt utflyktsmål för besökare utifrån som söker avkoppling i en vacker miljö.

Aktiviteter och natursköna äventyr

Badgästerna har tillgång till dusch- och toalettutrymmen samt bryggor för att njuta av en uppfriskande simtur. Men Sanabadet är mer än bara en badplats. Vid stranden finns även möjlighet till grillning och avkoppling. Sanabadet är också omgivet av skog, vilket ger besökare möjlighet att utforska naturen genom svampplockning och andra äventyr.

– Det finns även fantastiska möjligheter till att fiska i sjön och längs den vackra Sävarån. Det krävs fiskekort för att fiska, vilket enkelt kan köpas online via ifiske.se. Det finns både dagskort och säsongskort tillgängliga för att passa olika behov och intressen, berättar Johan.

För dem som önskar en längre vistelse erbjuds campingplatser för husvagnar och tält på Sanabadets campingplats som ligger intill badplatsen. Även den drivs av sportklubben. Både säsongsboende och enstaka dagar är möjliga alternativ. För dem som bara vill stanna en natt eller några dagar finns även möjlighet till drop-in.

Strävar efter tillgänglighet för alla

Sportklubben arbetar aktivt för att göra Sanabadet tillgängligt för alla. För närvarande pågår samtal med Umeå kommun för att utforma och finansiera en ramp som leder ner till badplatsen.

– Målet är att skapa tillgänglighet för barnvagnar och rullstolar för att garantera att alla kan njuta av stranden och dess skönhet, berättar Johan.

Trots att detaljerna ännu inte är fastställda, är entusiasmen och beslutsamheten stark inom BSK. De är fast beslutna att hitta en väg framåt och säkerställa att Sanabadet blir tillgängligt för alla som önskar njuta av dess skönhet och möjligheter.

Sanabadets strand med bänkar, stolar och brygga för besökarna.

Sanabadets strand. Foto: Nathalie Näslund.

Sevärdheter och festliga familjeaktiviteter

Utöver Sanabadet har Botsmark mycket att erbjuda besökare och invånare. Det finns flera sevärdheter i närheten som är värda att utforska. Loberget och de imponerande grottorna i Storboberget bjuder på spännande äventyr och fantastiska vyer. För naturälskare finns även möjlighet att vandra längs den vackra Sävarån och njuta av den omgivande naturen.

– Även det enorma jätteflyttblocket vid namn Botsmarksblocket, beläget ovanför Botsmark, är väl värda ett besök. Botsmarksblocket är Sveriges största flyttblock som lösgjordes ur berggrunden under istiden för ungefär 20 000 år sedan, berättar Johan.

Det finns gott om aktiviteter och projekt på gång omkring Botsmark. 26 augusti arrangeras den årliga Botsmarksdagen, en dag full av roliga aktiviteter för barn och familjer.

– Alla är välkomna till Botsmark och Sanabadet. Det är en underbar plats för avkoppling, friluftsliv och gemenskap, säger Johan.

Mer information

Hitta till Sanabadet (Google maps) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du boka campingplats eller ställplats? Mejla till: botsmarkssk@gmail.com

Läs mer om olika tips på aktiviteter kring Sanabadet och Botsmark på www.botsmark.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan publicerades