Bild

Sörböle gårdsbutik. Foto: Clara Landsbo

Sörböle gårdsbutik satsar på lokal ull

I Sörböle gårdsbutik finns allt från garn till den inbitna stickaren, sköna fårskinn till den frusne och gårdens egna kött och ägg till den hungrige.
- Vi har både äldre och yngre besökare som antingen är eller blir ullentusiaster. Ull är ett bra alternativ till dagens kläder och varor i akryl och plast, berättar Harriet Edeholt Öberg, ägare till Sörböle gårdsbutik.

Två mil söder om Umeå, mellan Strömbäck och Norrmjöle, ligger Sörböle gård och gårdsbutik. Harriet Edeholt Öberg och hennes man köpte gården år 2010 och fyra år senare startade Harriet upp gårdsbutiken.

– Vi hade vallhundar sedan innan och först tänkte jag bara ha ett par enstaka får, men sen flöt allting på av bara farten och nu har jag en butik och ungefär 70 får och lamm, berättar Harriet.

Harriet började med att sälja ägg, lammkött och enstaka ullprodukter i gårdsbutiken.

– Allting i butiken är lokalproducerat och det mesta kommer från gården. Äggen hämtar jag direkt från ladan och för gårdens eget kött använder jag mig av Strömdahla slakteri och sedan gör Hansens charkuteri korven åt oss.

Med åren har ullverksamheten utvecklats och i dag finns i gårdsbutiken både garn och hantverk i ull, stickat, virkat, tovat och skinn. Harriet har alltid haft ett intresse för hantverk men konsten att sköta får och att ta hand om ullen har hon lärt sig efter hand och genom olika kurser, bland annat en fårkurs på Forslundagymnasiet.

– Jag har tillverkat alla möjliga produkter under åren, virkat mössor, gjort tofflor av skinn och handväskor i fårskinn och nappa. Bara ullen är ett otroligt material i sig som man kan forma till mycket, säger Harriet.

Ett bra alternativ till akryl och plast

Fåren på Sörböle gård klipps två gånger om året, först på våren innan lamning och sen igen till hösten. Under dessa årstider är det också mest arbete att göra på gården.

– Jag använder mig främst av höstullen, eftersom djuren då har varit ute i höstregnet så att de är rena och fina. Då har djuren även gått och ätit i några månader vilket gör att fårens ull blir stark och fin.

På Sörböles gård finns både rya- och finullsfår. Ryagarnet blir främst till ytterkläder och finullen blir till kläder närmast kroppen. Harriet samarbetar med Oxvikens gård i Tavelsjö och tillsammans lägger de ihop sin ull och gör ett specialgarn som de kallar för ”En salig blandning”. Garnet säljs i gårdsbutiken och hos Perssons garn i Umeå.

– Vi har både äldre och yngre besökare som antingen är eller blir ullentusiaster. Ull är ett bra alternativ till dagens kläder och varor i akryl och plast, därför är det synd att det slängs så mycket ull i Sverige i dag, berättar Harriet.

Vill ta vara på den lokala ullen

För Harriet är det viktigt att lyfta den svenska ullen i alla sammanhang. Hon deltar i hushållningssällskapets projekt ULLiHOP i Västerbotten som är ett samarbetsprojekt med syfte att skapa nya jobb genom att öka användningen av lokal ull. I projektet har deltagarna bland annat fått lära sig mer om hur ull från olika fårraser kan användas och hur garn kan blandas. All ull bör exempelvis inte tovas eller bli till garn, men det kan finnas andra spännande användningsområden.

– En del ull med sämre kvalitet kan exempelvis bli till isolering, berättar Harriet.

Som ett sätt att ta vara på den lokala ullen så driver Harriet sedan hösten 2019 en ullstation på gården där fårägare kan lämna in sin ull för att få den såld. På ullstationen görs en grovsortering av ullen som sedan säljs vidare till spinnerier, hantverkare och andra intresserade.

– Det kommer folk från hela länet och lämnar in ull till oss. Det är många som inte riktigt vet hur de ska ta hand om ullen och då kan vi ta hand om den i stället och förenkla processen, förklarar Harriet.

Ullen engagerar

Utöver gårdsbutiken säljer Harriet även sina produkter på Gammlias och Strömbäcks julmarknader. I mars 2020 var hon tillsammans med ULLiHOP och sålde ull på FÅRfesten i Kil. Det är ett event som arrangeras varje år för att fira fårets alla fantastiska egenskaper.

– Det är en helg med ull i fokus och flera tusen ullnördar kommer dit, berättar Harriet.

I framtiden drömmer Harriet om att anordna helgkurser i tovning och även skapa en egen webbshop där hon kan sälja sina produkter.

För den som vill besöka Sörböle gård är butiken öppen på lördagar mellan klockan 12 och 15. Gårdsbutikens Facebook-sida uppdateras också löpande med information om när frysarna fylls på med gårdens kött i form av korv, lammfärs och lammdetaljer.

Sidan publicerades