Bild

Tavlegårdens Ägg startar nytt kafé i Yttertavle

Bara en dryg mil utanför centrala Umeå ligger Tavlegårdens Ägg, mest kända för de gulvita förpackningarna med texten “Yttertavle ägg” i matbutikernas hyllor. Men för många lockar också möjligheten att köpa ägg direkt från gården i Yttertavle. I sommar har verksamheten ökat med både gårdsbutik och café där gäster kan fika och handla lokalt producerad mat.
– Vi ville göra något för att gynna det lokala, säger Emelie Löfgren, VD för Tavlegårdens Ägg.

Tavlegården ägg AB startades 1987 av Emelie Löfgrens pappa, Johnny Löfgren, som byggde upp hela företaget från grunden. Företaget har blivit något av ett livsprojekt för Johnny, vilket haft stor betydelse för Emelie som varit på gården sedan barnsben. När hennes pappa gick i pension 2018 tog Emelie över företaget, som hon i dag driver själv men med hjälp av föräldrarna som bor kvar på gården.

En tid av tuffa beslut

Att Emelie skulle driva företaget vidare var däremot inte en självklarhet från början och för att ta sig dit väntade en tuff period. På grund av storskalig produktion i kombination med alldeles för få resurser, var arbetet hårt för både Johnny och Emelie som tillsammans hjälptes åt på gården innan Johnnys pension. Till slut blev allt för mycket och 2016 bestämde dom sig för att sälja verksamheten, till mångas förvåning och deras egen sorg. Men tack vare stöd från branschen som hade ett stort intresse av att hålla den norrländska äggproduktionen vid liv, och några nödvändiga förändringar i verksamheten, kunde företaget behållas och Emelie fick chansen att driva det vidare.

– Många trodde inte på att pappa skulle ge upp sitt livsverk, men för oss gick det inte längre. Vi fick ta några beslut som var riktigt tuffa, men det var nödvändigt för att vi skulle kunna fortsätta och jag är glad att vi gjorde det, förklarar Emelie.

Ett nytt kafé och gårdsbutik

Sedan 2016 och tankarna på nedstängning har företaget tagit sig långt. Den som svänger in på Tavlegårdens ägg i dag möts inte bara av den traditionella äggboden, utan även av en helt ny gårdsbutik och ett café. Idén om att öppna ett café i anslutning till äggboden hade Emelie haft ända sedan hon började arbeta heltid på gården, men det var först efter julen 2020 som hon bestämde sig för att ge idén en chans på riktigt. Och efter det gick allt fort: redan den 4 juni i år öppnade caféet för första gången. Då hade huset som tidigare varit förråd totalrenoverats till att inrymma både en tillsnyggad äggbod, en gårdsbutik med lokala och norrländska produkter samt ett café med terass där det säljs både mat och fika. Konceptet med butiken är att lyfta det lokala och visionen är att nå ut till folk och visa framfötterna kring vad en kan göra av det som finns nära.

– Vi ville göra något för att gynna det lokala och att man ska kunna köpa något direkt härifrån. Jag tycker att det är roligt att göra saker för människor, det är det som driver mig. Jag är också en riktig lokalnörd och tycker att det är viktigt att värna om det vi har och det som finns i närområdet, berättar Emelie.

Uppskattat bland gäster

Emelie berättar att gårdsbutiken och caféet blivit väldigt uppskattade och att responsen från både gäster och boende i byn varit positiv. Inte minst har det varit uppskattat bland barnen i byn som nu kan cykla till gården för att köpa glass. Sedan öppningen i början av sommaren har kundflödet varit bra och det ser bara ut att fortsätta öka.

– Kunderna är jättepositiva och sprider ordet om att vi finns. Det är mycket nytt folk som har hittat hit, men också våra trogna kunder såklart. Vissa kunder har pappa haft i 30 år.

Emelie hoppas att intresset för caféet ska kvarstå även kommande år, inte minst eftersom hon har många idéer om utveckling för framtiden. Bland annat planerar hon att ordna en lekpark utanför caféet där barnen kan leka när de är på besök. Detta eftersom hon själv har många barn inom släkten och vet hur uppskattat det är med lekplatser på utflyktsmål. Dessutom önskar hon att framöver kunna anställa en medarbetare till caféet för att underlätta för både henne själv och hennes mamma Eva Löfgren som ibland får rycka in när Emelie måste hjälpa till i hönshuset. På så sätt skulle hon också kunna få tid att utveckla fler av sina idéer.

– Vi är ganska beslutsamma i vår familj och har många idéer. Det är ju såklart både bra och mindre bra ibland, säger Emelie och tittar på sin mamma som skrattar.

Sidan publicerades