Lundagård – förskola och vård- och omsorgsboende

Umeå kommun har byggt ett samverkanshus med vård- och omsorgsboende, förskola och produktionskök vid Student­vägen på Ålidhem/Sofiehem. Byggnaden blev klar hösten 2019.

Våren 2016 byggdes en ny förskola med sex avdelningar i två plan (etapp 1). Byggnaden har anpassats till Reggio Emilia-pedagogik.

Hösten 2017 startade nästa steg i byggprocessen (etapp 2). Då revs den gamla förskolan Hoppet för att ge plats för det nya samverkanshuset.

Hela samverkanshuset (Lundagård) innehåller

  • vård- och omsorgsboende med 60 platser
  • förskola med tio avdelningar (6 + 4 avdelningar)
  • produktionskök med kapacitet för 2 000 måltider
  • gemensamma ytor.

Utemiljö

Respektive utemiljö är utformad för att stimulera och berika utevistelse. Lundagård är utformad med separata ute­miljöer för barn och äldre samtidigt som det finns platser i utemiljön att mötas. Ett exempel är växthuset där barnen sår, de äldre vattnar grödorna under barnens sommarlov och tillsammans med produktionskökets engagemang lagas skördesoppa.

I de äldres utemiljö finns möjlighet för barnen att hälsa på och till exempel grilla korv tillsammans med de äldre och barnens utemiljö är en spännande promenadmiljö för de äldre.

Torget

Den centrala mittpunkten i fastigheten (Torget) är tänkt som en samverkansyta. Denna samverkansyta har förväntningar om spännande möten mellan generationer, vara en aktivitetsyta för de äldre, en kafémiljö – ibland med storfika för alla och ibland för de äldre, dess nära och kära och medarbetare.

I Torget får våra äldre möjligheten att möta såväl stjärngossar som lucior, höra sånger om påsk och vår och ibland uppleva en och annan vernissage. Ibland är torget ett bra utrymme för informativa föräldramöten och i vardagen självklar passage mellan flera funktioner i fastigheten.

Vinterträdgården

Vinterträdgården i bottenplan har utgång till de äldres utemiljö. Under vintermånaderna blir vinterträdgården en utflyktspunkt för brukare och dess anhöriga.

Sommartid blir vinterträdgården många gånger bara en passage till en grönskande utemiljö men det finns ju även regniga dagar där det kan vara skönt att sitta nästa utomhus och beskåda regnet falla.

Mer information

Adress

Östra hyvlargränd 15A
907 38 Umeå
karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (hitta.se)

Storlek

6 600 kvadratmeter

Byggstart

hösten 2017

Byggslut

hösten 2019

Kostnad

156 miljoner kronor

Lundagårds webbplatser

Förskolan Lundagård Länk till annan webbplats.

Lundagård vård- och omsorgsboende

Sidan publicerades www.umea.se/lundagard