Nordstjärnan ett samverkanshus för vård- och omsorgsboende och för förskolebarn.

Nordstjärnan är ett samverkanshus med förskola och vård- och omsorgsboende. Husets gemensamma ytor öppnar upp nya möjligheter för samverkan mellan barnen och de äldre.

Nordstjärnan – förskola och vård- och omsorgsboende i nytt samverkanshus

Umeå kommun har byggt ett unikt samverkanshus på Mariehem. Husets gemensamma ytor öppnar upp nya möjligheter för samverkan mellan barnen och de äldre.

Huset, som fått namnet Nordstjärnan, är i fyra plan och rymmer ett vård- och omsorgsboende med 60 lägenheter, en förskola med fyra avdelningar och ett produktionskök.

Det är första gången Umeå kommun bygger ett hus där tre olika verksamheter ska samverka: förskola, äldreomsorg och måltidsservice.

Växthus med gemensam odling

På entréplanet finns ett torg med café och scen där barnen och de boende kan delta i gemensamma aktiviteter som vernissager, storsjung eller luciatåg. Förskolans ateljéer kan användas av både barnen och de äldre.

På gården finns ett växthus som alla ska kunna ta del av. Tanken är att barnen ska så och sköta växterna och när barnen har sommarlov ska de äldre vattna dem. Huset har även en vinterträdgård med möjlighet till odling vintertid.

Måltidsservice kommer att tillreda måltider till både samverkanshuset och för distribution till andra vård- och omsorgsboenden i kommunen. Produktionsköket har kapacitet för 1 100 måltider.

Fyra plan

På entréplanet finns förskola, produktionskök, samlingsplats och gemensamma personalutrymmen.

Plan 2 och 3 innehåller vård- och omsorgsboende med tre enheter per plan. Varje enhet innehåller tio lägenheter, totalt 60 lägenheter.

Det fjärde planet innehåller omklädning, tvättutrymmen, förråd och en yta för rehabiliteringsträning för äldre. Där finns även ett övernattningsrum för tillresta anhöriga.

Mer information

Fakta om bygget, huset och kontakter , 687.5 kB.

Adress:

Älgvägen
Mariehem
(Stadsliden 5:1)

karta (hitta.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Storlek:

cirka 6 700 m²

Byggstart och byggslut:

november 2015 till hösten 2017

Kostnad

omkring 140 miljoner kronor

skiss på fasaden , 2.6 MB.

skiss på utemiljön

Sidan publicerades