Busshållplats nominerad till internationellt designpris

Busshållplatsen Station of Being vid Umeå universitet har nominerats till priset Beazley Designs of the Year 2020, som delas ut av London Design Museum. Station of Being är en av tre nominerade i kategorin transport.

– Det här är riktigt stort. Bara att nomineras till ett så fint pris är en fjäder i hatten, både för dem som har arbetat med hållplatsens utformning och design, men också för Umeå kommun, som vill satsa på den här typen av innovativa och nyskapande lösningar, säger Carina Aschan, utvecklingsstrateg vid Umeå kommun.

London Design Museum skriver bland annat att Station of Being med sin välkomnande och avstressande miljö uppmuntrar resenärerna att oftare använda kollektivtrafik. Hållplatsens smarta tak använder ljus och ljud för att tala om för resenärer att en buss närmar sig. Varje busslinje har dessutom sitt unika ljud. De träbälgar som hänger ner från taket roterar automatiskt för att skydda resenärer från vädret och även skapa möjligheter till interaktion i sociala utrymmen.

Under det år som snart har passerat sedan invigningen så bedöms hållplatsen ha varit välfungerande. Utformningen med det innovativa ljud- och ljusspelet tillsammans med separeringen av väntzon och påstigningszon möjliggör en snabbare påstigning och bidrar därmed till att spara energi för elbussarna.

Busshållplatsen, som är en del av EU-projektet Ruggedised, har designats av de nederländske designern Rombout Frieling i samarbete med forskningsinstitutet RISE, Umeå.

Tävlingen Beazley Designs of the Year 2020 kommer att avgöras med ett omröstningsförfarande som pågår fram till den 10 november. En prisjury beslutar därefter vilka som blir vinnare i de olika kategorierna, samt vinnare i tävlingen totalt sett.

Carina Aschan berättar att hållplatsen väcker väldigt mycket uppmärksamhet i kommunens internationella nätverk. Det har varit flera inbokade besök från städer runt om i Europa, däribland företrädare för Gdansk stad i Polen, som har varit på plats för att hämta inspiration till utveckling av sina hållplatser.

Jeroen Peeters, senior design researcher, som arbetat med utvecklingen av Station of Being, anser att London Design Museum träffar helt rätt i sin bedömning.

– Prisjuryn bekräftar verkligen den bild vi själva har att hållplatsens design ger resenären en tid att bara vara och att den utgör ett skydd för väder och vind, samtidigt som den ger ett ansikte åt framtidens moderna och hållbara kollektivtrafik, säger Jeroen Peeters.

Läs mer om prisnomineringen Länk till annan webbplats.

Kontakt

Carina Aschan
utvecklingsstrateg
Projektledare Ruggedised
Umeå kommun
090-16 49 62
carina.aschan@umea.se

Rombout Freeling
designer and engineer
Rombout Freeling lab
+31 (0)6 41 70 59
mail@rombout.design

Jeroen Peeters
Senior Design Researcher
RISE
070-298 56 30
jeroen.peeters@ri.se

Sidan publicerades