Resultatrapporter
Under perioden 19 november 2018 – 1 maj 2019.
Cirka 50 personer svarade på frågorna.
Det inkomna resultatet gav oss en inblick om vad umeåbor tänker om hållbarhet och vad de använder området till i dag.
Slutligen skrev 40 personer upp sig för inbjudan till workshop, möten och webbenkäter.
Läs hela resultatet , 1.6 MB, öppnas i nytt fönster.
Tisdag 4 juni var det dialogkväll på restaurang Översten vid stadshuset. Ett tiotal deltagare diskuterade Kolbäcken, Nydalasjön och hur man kan leva ett hållbart vardagsliv.
Dialogkvällen med workshop på tre stationer blev givande med hög kvalitet på diskussionerna. Läs hela rapporten från dialogkvällen , 2.6 MB, öppnas i nytt fönster.. Här nedan en sammanfattning:
En övergripande analys av resultatet är att skogen värderas mycket högt. Runt Kolbäcken, utmed Nydalasjön och egentligen i hela det område som ska bebyggas. Man vill behålla karaktären i området, men man vill också öka attraktionskraften och användningen av området.
När det gäller Kolbäcken vill man bevara den naturliga karaktären, värna om det gröna och orörda. Man anser också att 30 meters korridor känns för smalt. Men det kommer också förslag som innebär att man vill ha lite mer iordningställt och tillgängligt på vissa platser. Idéer om att göra Kolbäcken till ett besöksmål sticker ut.
Området utmed Nydalasjön beskrivs som den potentiellt viktigaste platsen för området. Man har många idéer som skulle öka attraktionskraften och användningen, såsom café/restaurang, omklädningsmöjligheter, bryggor och bättre stigar för vandring och cykel. Samtidigt är det viktigt att den naturliga karaktären finns kvar, tyst och fredat. Låga hus närmast vattnet.
När det gäller det hållbara vardagslivet kan vi dra slutsatsen att man vill ha mycket nära till mycket. Det man kan tänka sig att ha mer än en kilometer från boendet är arbetsplatsen och skolan och kanske bibliotek, ishall och vårdcentral. Det rådde delade meningar kring bilarna – en del vill ha bilfritt i närområdet (500 m), medan andra vill ha parkeringsplatsen inom 50 meter.
Andra synpunkter som stack ut i samtalen rörde kollektivtrafiken och cyklingen. Man lyfte vikten av bra linjesträckningar, hög turtäthet, nära till hållplatser, matartrafik till Universitetet och bättre/fler cykelvägar över/under E4.
Söndag 16 juni 2019 var det dialogdag på Tomtebo strands dialogplats på Olle Fiskares väg/Carlskroken i värme och solsken. Ett 50-tal personer besökte platsen, gick vandringar utmed Kolbäcken, samtalade med projektmedlemmar, provade att paddla på Nydalasjön med mera.
Det skedde också tre "invigningar" den här dagen; den skulptur/sittbänk "Frö-Sitt" som Jögge "Sur-Olle" Sundqvist skapat, bokskåpet där man kan dela böcker med varandra - som en symbol för hållbarhet och för det vi vill åstadkomma på Tomtebo strand och fyra nya dialogfrågor på träden vid dialogplatsen.
Under dagen hade projekmedarbetare på Tomtebo strand många konstruktiva, givande samtal med besökarna. Dels på dialogplatsen, dels under de guidade vandringarna i skogen. Exempel på synpunkter som kom in är
Den 9 december var det dialogkväll med intresseföreningar som har sin verksamhet runt Nydalaområdet. Elva personer deltog.
Förutom information om projektet genomfördes en workshop kring "hot och möjligheter" med Tomtebo strand. Syftet var att säkerställa att viktiga frågor inte förbises och fånga kunskap och frågor i god tid. Det blev bra diskussioner som ansvariga i projektet kan ta med sig i planeringen.
Läs hela rapporten , 1.3 MB, öppnas i nytt fönster..
Här nedan en sammanfattning:
Intresseföreningarna såg många möjligheter kopplade till deras verksamheter. Det handlade i huvudsak om rörelserikedom, motion, fritidssysselsättning, sociala aktiviteter och service. Men också reflexioner kring mobilitet och den ekologiska samt sociala hållbarheten i området. Några exempel:
Under perioden 1 maj 2019 – 1 april 2020
Cirka 90 personer svarade på frågorna.
De som svarade på frågorna tycker att det är viktigt med orörd natur i en stad och i ett bostadsområde, där människor oavsett ålder och funktionshinder kan få tillgång till det. Man kan tänka sig att klara sig utan bil om det finns tillgång till bil- och cykelpool. Umeåborna utbyter främst artighetsfraser med sina grannar men hjälper också varandra på olika sätt. I kommentarerna (14 stycken) kan man bland annat läsa om vikten av att följa Kolbäckens olika faser, att återvinning/postutlämning måste lösas på annat sätt om man ska klara sig utan bil, och att det är en balansfråga hur nära relation man vill ha med sina grannar.
Läs hela resultatet , 1015 kB, öppnas i nytt fönster.
Under perioden november 2019 – 25 mars 2020
Cirka 52 relevanta lappar med cirka 80 övergripande kommentarer har lämnats i förslagslådan. Lappar med irrelevant innehåll har städats bort/inte räknats med/noterats.
Det är inte enkelt att sammanfatta de synpunkter och förslag som kommit in via brevlådan. Kommentarerna omfattar många aspekter.
Läs hela rapporten , 669.3 kB, öppnas i nytt fönster.
De flesta kommentarerna berör tankar om hur husen ska byggas och hur boendet ska fungera samt (16 kommentarer) om att över huvud taget bebygga skogen (16 kommentarer). Man har också idéer kring hållbarhet och energi, hur naturen och grönskan ska bidra till stadsdelen samt om mobilitet. Här är några axplock (fritt formulerat);
Tomtebo strand
tomtebostrand@umea.seMaria Wetterlöv
kommunikatör
090-16 23 12 maria.wetterlov@umea.se