Under 2020 har Miljö- och hälsoskydd gjort tillsyn av enskilda avloppsanläggningar på Vitskärsudden/Fläse och Rödåsel. Syftet med tillsynen är att kontrollera om de enskilda avloppen uppfyller dagens krav för rening av avloppsvatten.
Under sommaren 2019 rapporterades algblommning vid Fläse havsbad. Gamla och dåligt fungerade avlopp kan också utgöra en risk både för badvattenkvaliteten och dricksvattenförsörjningen då orenat avloppsvatten kan sprida sjukdomsalstrande parasiter, bakterier eller virus. Avloppsvatten innehåller också kväve och fosfor som bidrar till övergödning av sjöar och hav och även till algblommning. För att förhindra att omgivningen påverkas av avloppsvatten är det viktigt att alla enskilda avlopp har tillräckligt god rening.
Gamla och dåligt fungerade avlopp kan utgöra en risk för dricksvattenförsörjningen då orenat avloppsvatten kan sprida sjukdomsalstrande parasiter, bakterier eller virus. Inom vattenskyddsområden är det särskilt viktigt att avloppsvattnet renas så att dricksvattentäkten inte förorenas. Avloppsvatten innehåller också kväve och fosfor som bidrar till övergödning av sjöar och hav. För att förhindra att omgivningen påverkas av avloppsvatten är det viktigt att alla enskilda avlopp har tillräckligt god rening.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden tar ut avgift för handläggning av de ärenden som kräver tillsynsbesök enligt 27 kap. 1 § miljöbalken. Avgiften bestäms enligt en taxa som fastställts av kommunfullmäktige. Timavgiften är för närvarande 1 004 kronor. En timavgift tas ut för varje halvtimme nedlagd handläggningstid och i den ingår till exempel registrering, komplettering, inläsning, arkivgranskning, platsbesök, behandling av inkomna handlingar, upprättande av skrivelser och resor. Varje ärende beräknas ta upp till 3 timmar per hushåll vilket ger en avgift på maximalt 3 012 kronor.
Erik Nilsson
miljöinspektör
Sara Norqvist
miljöinspektör
Märta Tobiasson
miljöinspektör