Miljö- och hälsoskydd kommer under 2021 att göra tillsyn av enskilda avloppsanläggningar runt Täfteträsket. Syftet med tillsynen är att kontrollera om de enskilda avloppen uppfyller dagens krav för rening av avloppsvatten.
Gamla och dåligt fungerade avlopp kan också utgöra en risk både för badvattenkvaliteten och dricksvattenförsörjningen då orenat avloppsvatten kan sprida sjukdomsalstrande parasiter, bakterier eller virus. Avloppsvatten innehåller också kväve och fosfor som bidrar till övergödning av sjöar och hav. För att förhindra att omgivningen påverkas av avloppsvatten är det viktigt att alla enskilda avlopp har tillräckligt god rening.
Runt om Täfteträsket återfinns flera enskilda dricksvattentäkter och en fin badstrand. Risken för påverkan av fosfor från enskilda avlopp bedöms i delar av området till stor risk. Det finns även en större gemensam dricksvattentäkt inom påverkansområde från flera fastigheter. Tillsynen är därför motiverad utifrån både hälsoskydds- och miljöskyddsaspekter.
Fyll i bifogad enkät och returnera i bifogat svarskuvert eller fota/skanna in den och skicka till miljoochhalsoskydd@umea.se senast den 20 april 2021. Rita ut var din avloppsanläggning är placerad på fastigheten. Exempel på ritning finns i enkäten. Markera också om du har egen dricksvattenbrunn på fastigheten. Är ni två eller fler fastighetsägare så får alla en enkät eftersom vi är skyldiga att kommunicera med samtliga fastighetsägare. Men ni behöver bara skicka in en enkät.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden tar ut avgift för handläggning av de ärenden som kräver tillsynsbesök enligt 27 kap. 1 § miljöbalken. Avgiften bestäms enligt en taxa som fastställts av kommunfullmäktige. Timavgiften är för närvarande 1 025 kronor.
En timavgift tas ut för varje halvtimme nedlagd handläggningstid och i den ingår exempelvis registrering, komplettering, inläsning, arkivgranskning, platsbesök, behandling av inkomna handlingar, upprättande av skrivelser, beslut och resor.
Under 2021 är tillståndsavgiften för en WC-anläggning 7 175 kronor. Du får inte anlägga eller bygga om innan du fått tillstånd till anläggningen.
När du ska söka tillstånd för att åtgärda ditt avlopp, kontakta då gärna en entreprenör som har kunskap och erfarenhet av att anlägga avloppsanläggningar för att få hjälp med förslag på teknisk lösning samt lämplig placering på fastigheten. Det är viktigt att den som gör en avloppsanläggning har den sakkunskap som krävs för att göra ett fackmannamässigt arbete. För mer information om enskilda avlopp se gärna www.avloppsguiden.se och umea.se/enskiltavlopp
Om någonting är oklart eller om du har några frågor i övrigt går det bra att kontakta oss per telefon eller via e-post, se nedan.
Miljö- och hälsoskydd
090-16 10 00 (växel) miljoochhalsoskydd@umea.seStadshuset, Skolgatan 31A
Umeå kommun
Miljö- och hälsoskydd
901 84 Umeå