Det är kommunfullmäktige som bestämmer anläggningsavgiftens storlek. Hur taxorna ska fördelas är ännu inte beslutat.
Anläggningsavgift är en engångsavgift som du betalar till Vakin när ledningar byggts ut till din fastighet och förbindelspunkterna formellt meddelats.
Ja, oavsett om du ansluter dig eller inte måste du betala anläggningsavgiften.
Om en anläggning blir onyttig, det vill säga om det inte längre finns någon användning för den, så kan du ha rätt till ersättning. Ersättning utgår i enlighet med vattentjänstlagens regler om vad som är skäligt med hänsyn till anordningens art, ålder och skick. Praxis idag är att avloppsanläggningen, till exempel tank eller trekammarbrunn, vid den tidpunkt då fastigheten ansluts till det allmänna VA-nätet ska vara yngre än tio år och att anläggningen godkänts av Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Om fastighetsägaren, innan avloppsanläggningen anlades, fått kännedom om att fastigheten kommer att ingå i nytt verksamhetsområde har fastighetsägaren ingen rätt till ersättning.
I första hand kontaktar du din bank för att ansöka om lån.
Om banken nekar dig lån begär du skriftligt utlånande från banken som lämnas till Vakin. För att en avbetalningsplan ska kunna upprättas görs en kreditupplysning. Det görs också en boendekalkyl tillsammans med dig. Observera att en avbetalningsplan endast kan göras på anläggningsavgiften och inte på de kostnader som uppstår på egen fastighet, exempelvis grävning, rördragning med mera.
Frågor om anslutning och avgifter Vakin, kundservice
För övergripande frågor om utvecklingsstrategin för VA, kontakta Miljö- och hälsoskydd.
För frågor om översiktsplanering, kontakta Pernilla Helmersson, Övergripande planering.
Miljö- och hälsoskydd
090-16 10 00 (växel) miljoochhalsoskydd@umea.sePernilla Helmersson
samhällsplanerare
090-16 11 95 070-611 75 57 pernilla.helmersson@umea.se