Festivalscen från Brännbollsyran

Foto: Brännbollsyran/Visit Umeå

Brännbollsyran flyttar in till stan

Brännbollsyran är tillbaka efter coronapandemin, men på nytt festivalområde. Från och med i år kommer norra Sveriges största festival hålla till på Hedlunda. Årets lineup med världsartister som Macklemore och Tiësto visar att festivalen är tillbaka med besked.

Från tredje till femte juni kommer Hedlundaområdet i centrala Umeå att förvandlas till ett av Sveriges största festivalområden, och vara fullt av människor och musik fram till sent in på natten. Anledningen till flytten är att nya bostäder kommer att byggas på Petrus Laestadius väg, där det gamla festivalområdet låg. Festivalen flyttas för att på sikt kunna växa till en av Skandinaviens största festivaler.

stjärnspäckade dagar

Brännbollsyran är norra Sveriges största festival med 16 500 sålda biljetter under 2019 (per dag). Festivalen har haft sin nuvarande form sedan 2013 och pågår i tre dagar. Artister som Zara Larsson, Kygo, Veronica Maggio och The Chainsmokers har tidigare uppträtt på festivalen. Under 2020 och 2021 ställdes festivalen in på grund av coronapandemin, således är hypen stor i år när världsartister som Macklemore och DJ Tiësto gästar Umeå. Extrainsatta bussar kommer att gå mellan Mariehemsängarna där brännbollen spelas och Hedlunda festivalområde var tionde minut. På festivalområdet inne i Hedlundadungen kommer det även finnas en camping för inresta besökare.

Person som spelar brännboll på Brännbollsyran

Foto: Philip Avesand/Visit Umeå

mer än bara en festival

Brännbollsyran erbjuder en unik kombination av VM i brännboll på dagtid och festivalspelningar i världsklass på kvällstid. Brännbollsyran grundades 1974 och var ursprungligen en renodlad cup i Brännboll som fick officiell VM-status 1997. Cupen arrangeras på Mariehemsängarna. Senast det begav sig deltog över 300 lag, och finalen spelades inför 12 000 åskådare. Årets gruppspel inleds på fredagsmorgonen 3 juni och avslutas med den prestigefyllda finalen 5 juni, klockan 14.00.

Sidan publicerades