Forskarna Lena Lassinantti, Josy ter Beek, och hennes barn experimenterar tillsammans.

Curiosum öppnar upp dörrarna för förbokade gäster 24–25 september. Foto: Gabrielle Beans Picón.

Nya sätt att upptäcka vetenskap på Curiosum

24–25 september öppnar Curiosum i Umeå upp dörrarna för Forskarfredag. Förbokade besökare och deltagare online bjuds in till fredagsmys, fysik- och kemishow, planetarievisning, ståuppkomedi och mycket mer.

Under vecka 38 går vetenskapsfestivalen Forskarfredag av stapeln i hela Sverige. Temat för året är forskning för framtiden. I Umeå hålls festivalen på Curiosum som 24–25 september välkomnar förbokade besökare.

– Vi hoppas att alla tar chansen att uppleva hur spännande och samtidigt vardagsnära forskning kan vara. I år kommer vi att ta emot förbokade besökare samt finnas online med några aktiviteter. Vi längtar särskilt efter att få se de fem modiga forskarna som ska berätta om sin forskning i ett stand-up-komediformat, säger Marianne Eik, samordnare och projektledare på Curiosum vid Umeå universitet, som arrangerar Forskarfredag Umeå.

Online och på plats

Forskarfredag 2021 erbjuder hundratals aktiviteter över hela landet. Årets festival hålls både online och på plats, enligt rådande riktlinjer för att minska smittspridning av coronavirus. Via en nyutvecklad plattform har lärare har också möjlighet att låna en forskare till sina klassrum för att diskutera olika ämnen med eleverna.

Något för hela familjen

Curiosum vid Umeå universitet bjuder in till fredagsmys för hela familjen tillsammans med forskare från Umeå universitet, SLU Umeå och Region Västerbotten. Under kvällen finns experimentstationer att besöka och med fantastiskt engagerade forskare så kan såväl liten som stor göra experiment, lära sig mer om fossiler, se hur frukter ser ut på insidan (utan att behöva öppna dem!), upptäcka luktens inverkan på smaken och mycket mera. Det går också att ställa frågor direkt till forskarna.

– Vi kör också vår populära årliga sprakande fysik- och kemishow med forskarna Patrik Norqvist och Dan Johnels och dessutom tar Audrey Schillings med oss på en virtuell resa i vårt solsystem vid en planetarievisning i vår nya domteater här på Curiosum, säger Marianne Eik.

Stand-up årets nyhet

På lördagen testar Curiosum ett nytt grepp att berätta om forskning nämligen genom ståuppkomedi. Fem modiga forskare från Umeå universitet och SLU Umeå har fått hjälp av Bright Club och St. Andrews University i Skottland att göra ståuppkomik där de berättar på ett roligt sätt om sitt arbete. Eventet modereras av komikern och skådespelerskan Monica Lindgren och en liten förbokad publik är på plats, men alla kan följa online.

Kontakt

För mer information, kontakta:

Marianne Eik
samordnare och projektledare
Curiosum vid Umeå universitet
076-696 09 30
marianne.eik@umu.se

Sidan publicerades