Två personer som äter mat och umgås på en restaurang i Umeå.

Många av Umeås restauranger föredrar att använda råvaror från norra Sverige.

Smaka på Umeå

25–28 maj är spännande dagar för matintresserade. Smaka på lokala råvaror eller nörda ner dig i kokböcker från hela världen.

Under helgen 25-28 maj anordnas det smakfestival med fokus på det lokala, paralellt med Umeå Food Symposium, en konferans som bland annat innehåller "kokböckernas Oscarsgala" med inresta författare från hela världen. Det som tillhör konferansen är dessutom gratis att besöka.

Lokala smaker

Den som vill stilla sin hunger med lokala matupplevelser bör ta sig en titt på programmet för Smak på Umeå, en minifestival på Rådhustorget. Det kommer arrangeras dryckesprovningar, samtal om mat och dryck, samt en festivalbar med mat och dryck.

Bakom arrangemanget står de lokala aktörerna forfoodies.se tillsammans med Facit bar, som är kända för sitt arbete med svenska leverantörer och råvaror.

Matinspiration från hela världen

Den 24 maj invigs en utställning med de bästa mat- och dryckesböckerna i världen, på Umeå stadsbibliotek. Mellan 25–28 maj går det att inspireras via föreläsningar, master classes och presentationer i Umeå Folkets Hus.

Kokböckernas Oscarsgala

För andra året i rad arrangeras Umeå Food Symposium. Där ingår Gourmand Awards, ett event som ofta kallas Oscarsgalan för kock- och dryckesböcker. Eventet lockar nationella och internationella gäster till Umeå med ett program som ska erbjuda matupplevelser och ge besökare ny kunskap inom gastronomi och hållbar matkultur.

Festdelen av konferensen innehåller Hallbars och Gourmand Awards i, där världens bästa kokböcker utses.

Sidan publicerades