Bild på Tavelsjö

Utsikt över Tavelsjö från Vallberget.

Sommar i Tavelsjö

Letar du efter ett besöksmål med mängder av utomhusaktiviteter för hela familjen? Då ska du åka till Tavelsjö. Här går det att vandra, cykla, paddla kajak och klättra i berg – och att efteråt äta en välförtjänt surdegspizza serverad av en entusiastisk Londonbo.

Bild på restaurang Root

Restaurang Root. Foto: Visit Umeå.

– Här har vi aktiviteter för alla åldrar. De som bor i bygden är väldigt engagerade och vill gärna hjälpa besökare att hitta den finaste utsiktsplatsen eller trevligaste leden, säger Dan Allen, som driver restaurangen i Tavelsjö tillsammans med sambon Kerstin Hörnfeldt.

Tavelsjö har närmare 3 000 invånare. Här är Kerstin uppvuxen och paret flyttade hit från London ett och ett halvt år sedan.

– Vi funderade först på att flytta till Stockholm, men så var vi på besök i Tavelsjö och jag föll pladask. Vilket fantastiskt ställe, säger Dan.

Tillsammans öppnade de restaurangen Root som serverar stenugnsbakade surdegspizzor, bowls, mackor, kaffe med mera. Restaurangen ligger precis bredvid Tavelsjön och har blivit ett nav i bygden. På vintern finns här Sveriges längsta plogade skridskobana, som går runt hela sjön, samt en isvak för vinterbadare, något som lockar mänger av besökare varje helg. På somrarna fylls restaurangens uteservering med badande barnfamiljer, vandrare och cyklister – och de som helt enkelt bara gillar goda pizzor.

I Tavelsjö är det nära till många vandringsleder. Bland annat finns vandringsleden Tavelsjön runt, som går hela vägen runt sjön. Den är 23 kilometer lång och består av grusvägar, skogsstigar och cykelvägar. Man kan börja och starta var som helst längs leden och det finns flera rastplatser att stanna vid och njuta av de fina vyerna runt sjön.

Från Umeå kan du också följa den fyra mil långa Tavelsjöleden ända till Tavelsjö, där den knyts samman med både Vindelälvsleden och Vännforsleden.

– Många kommer hit längs Tavelsjöleden med mountainbike och vissa till och med springer hela vägen hit från Umeå. De som har sprungit hit brukar vi bjuda på pizza, säger Dan och skrattar.

Själv är han maratonsimmare och simmar alltid hem över sjön när han har slutat jobbet på restaurangen.

I Tavelsjö finns även Tio toppar, en uppskattad besöksguide som visar vägen upp på tio berg med varierande svårighetsgrad. För varje berg finns en markerad stig från foten till toppen. Här kan du välja mellan vandringar på knappa kilometern till drygt två kilometer enkel väg, samtliga lagom svåra att bemästra för barnfamiljen. För 10 000 år sedan var området glaciärtäckt och när inlandsisen smälte låg högsta kustlinjen just nedanför Tavelsjöbergets topp.

– När man vandrar uppför någon av Tio toppar kan man föreställa sig hur de brukade ligga under vatten, säger Dan Allen och fortsätter:

– När du har bestigit alla tio toppar har du grejat mer än tusen höjdmeter.

Han påpekar att om man inte vill vandra kan man fiska eller hyra kanot – eller delta i swim-run-tävlingen som ordnas i Tavelsjön för första gången sommaren 2021.

Det är enkelt att ta sig till Tavelsjö från Umeå, och vill du bo i Tavelsjö finns många Bed and breakfast. Här finns också Tavelsjö Wärdshus och närliggande Blåeld, som är en charmig trädgårds- och designbutik med växthus och ateljé med egen tillverkning av glas och keramik.

– Jag älskar verkligen det här stället. Människorna, aktiviteterna. Tavelsjö är verkligen väl värt ett besök, säger Dan.

Saker att göra i Tavelsjö:

Tio toppar Tavelsjö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., vandringar till tio av de bästa bergen, eller topparna, runt byn. En besöksguide hjälper dig hitta upp på topparna – och de bjuder på olika upplevelser, olika svårighetsgrad och olika vyer.

Tavelsjön runt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en fin vandringsled på 23 kilometer runt sjön. Man kan börja och starta var som helst längs leden och det finns flera rastplatser att stanna vid och njuta av de fantastiska vyerna runtom sjön.

Tavelsjöleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en fantastisk vandringsled på 42 kilometer som går från Umeälven i centrala Umeå hela vägen till Tavelsjö. Leden är en kombination av skogs- och bergsstigar, grusvägar och småvägar och är tillgänglig större delen av året. Längs leden finns även stugor att hyra för övernattning.

Restaurang Root Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., serverar surdegspizza, nybakat bröd, bowls och grymt bra kaffe på Sundlingska gården just bredvid sjön. Här kan du även äta helgbrunch eller ta dig en glass.

Tavelsjö Wärdshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., här bjuds du på sommarluncher, fika och middagar på närproducerade råvaror i naturskön miljö. Slink gärna in på en after work eller pubkväll eller besök den fina gårdsbutiken där du hittar ett varierat utbud av produkter.

Blåeld Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en upplevelse för dig som älskar trädgård med roliga och vackra tillbehör. Blåeld har funnits i Tavelsjö i 20 år och här hittar du presenter, ljus, lyktor fontäner trädgårdsmöbler, trädgårdsdekorationer, keramik och mycket mer. Helt klart värt ett besök!

Sidan publicerades