Fotbollsspelare som strider om bollen framför mål.

Umeå är Sveriges bästa idrottsstad 2020

SVT Sport har utsett Umeå till Sveriges bästa idrottsstad 2020. Det är andra gången på kort tid som Umeå får utmärkelsen. Senast kammade Umeå hem utmärkelsen 2018. I år är det tionde året som utmärkelsen delas ut, 39 kommuner har kvalificerat sig till omröstningen.

SVT Sport har utsett Umeå till Sveriges bästa idrottsstad 2020. Det är andra gången på kort tid som Umeå får utmärkelsen. Senast kammade Umeå hem utmärkelsen 2018. I år är det tionde året som utmärkelsen delas ut, 39 kommuner har kvalificerat sig till omröstningen.

Enligt SVT har segermarginalen aldrig varit större under prisets tioåriga historia. 27 jurymedlemmar hade Umeå som etta och 40 av 50 hade staden på sin topp 3.

– Bredden, sättet och resultaten stadens idrottare och lag visat upp på varierande sportarenor talar för sig självt. Umeås prestationer är precis vad man ska kunna räkna med att en sann idrottsstad levererar, motiverar jurymedlemmen Patrik Jihde.

SM-guld till Iksus damer när slutspelet uteblev, allsvenskt avancemang för Umeå IK, poängrekord i hockeyallsvenskan för Björklöven är några av årets höjdpunkter. Men det är framförallt bredden för en stad med knappt 130 000 invånare som imponerar på juryn. Umeå är även en av landets sett till aktivitet i idrottsförening starkaste kommuner. Umeå har även många individuella idrottare. Flera skidåkare från stan levererar internationellt, däribland VM-drottningen på rullskidor Linn Sömskar. Beachvolleytalangen David Åhman kan vara en framtida världsstjärna.

– Det är fantastiskt att få en sådan här utmärkelse igen så tätt inpå. Det innebär att vi har en stabilitet i Umeå. Våra föreningar och idrottare gör ett fantastiskt jobb, säger Ari Leinonen (S), fritidsnämndens ordförande, Umeå kommun.

– Vi har goda krafter inom idrottsrörelsen här i Umeå. Det är oerhört glädjande att det uppmärksammas på detta vis, säger Lennart Johansson (M), vice ordförande i fritidsnämnden, Umeå kommun.

Om utmärkelsen Sveriges bästa idrottsstad

SVT Sport utser årligen Sveriges bästa idrottsstad. För att vara aktuell för att bli utsedd till bästa idrottsstaden under ett år måste kommunen uppfyllt kriterierna:

  • Staden ska vara hem för minst fyra lag/föreningar på elitnivå i någon av totalt 28 olika sporter.
  • Minst ett av dessa fyra lag måste tillhöra högsta serien i en av de sju största arenasporterna (fotboll, ishockey, handboll, basket, bandy, innebandy och speedway).
  • Idrottsåret räknas mellan 1 juni 2019 till 1 juni 2020. I år innebär det i praktiken 20 mars på grund av coronapandemin.

Juryn består av 25 tittare och 25 anställda eller specialinbjudna på SVT sport. Utdelningen skedde i Rådhusparken 16 augusti och visades i SVT.

Sidan publicerades