
Landningssidan i Minddig, en plattform för jobbsökande och arbetsgivare som vill göra skillnad i den gröna omställningen.
Umeå går med i plattform för jobb inom den gröna omställningen
Umeå blir en av de första städerna att gå med i MindDig – en jobbplattform som ska locka talang från hela världen till norra Sverige.
Över 1 000 miljarder kronor investeras i norra Sverige för att möta klimatutmaningarna. Inom fem år kommer företag i regionen att behöva anställa mer än 25 000 personer i många olika yrken. Att detta lyckas är avgörande för att Sverige och Europa ska kunna uppnå sina klimatmål. Detta är bakgrunden till skapandet av jobbplattformen MindDig. Bakom satsningen finns T25-initiativet (Talent 25,000), grundat av några av norra Sveriges största arbetsgivare.
Löfte om unik karriär och ökad livskvalitet
Framgångsfaktorn för MindDig är att vända på perspektivet och utgå från de talanger man vill attrahera och ställer sig frågan: Vad lockar en människa att flytta till en helt ny plats, kanske i ett annat land?
– Det handlar inte bara om jobb. Människor vill vara en del av någonting större, något meningsfullt. Och vi erbjuder alla att vara en del av denna historiska satsning som fundamentalt förändrar hur vi formar vår framtid. Möjligheten finns nu att komma hit och göra jobbet här, i ett av världens lyckligaste länder, säger Chana Svensson.
Fler typer av nya jobb
Enligt regeringens samordnare Peter Larsson kommer kringeffekterna av satsningarna bli närmare 100 000 nya invånare om företagen lyckas i sina ambitioner att rekrytera 25 000. Varje jobb inom industrin skapar i sin tur nya arbetstillfällen inom allt från besöksnäring till samhällsservice. Det innebär att det är långt ifrån tillräckligt att bara rekrytera inom landets gränser.
I samband med att Umeå stad ansluter sig till MindDig så finns nu jobbmöjligheter inom Umeå kommun att hitta i plattformen.
Gemensam talangpool för grön omställning
Företagen i samarbetet har också alla kommit överens om att bjuda in personer som inte gått hela vägen i sina rekryteringsprocesser till MindDig så att de kan komma i kontakt med andra företag i regionen – en unik ide som går under benämningen ”Talent Recirculation”.
– Om en person söker jobb i norra Sverige och är intresserad av att flytta hit, så vill vi ta tillvara på dem även om den första tjänst de söker inte matchar. Det finns gott om potentiella arbetsgivare i regionen och alla som vill vara en del av den gröna industrirevolutionen är välkomna till MindDig, säger Markus Gustafsson.
– Vi konkurrerar inte längre om den kompetens som finns i norra Sverige, eller ens Norden. Vi måste konkurrera med de mest attraktiva platserna globalt. Och för att lyckas måste vi arbeta tillsammans och visa talangerna i världen varför den här platsen är en av de absolut bästa att arbeta, leva och bo på för familjer, och framförallt kvinnor, säger Grete Solvang Stoltz, HR- och hållbarhetsdirektör på LKAB.
Stora företag drivande i satsningen
LKAB, SSAB, Northvolt, Boliden, Skellefteå Kraft, H2 Green Steel, Mobilaris, Vattenfall, och Luleå Tekniska Universitet är arbetsgivare som idag har anslutit sig till MindDig.