Poster om Umeås hardcorehistoria av“Marc UÅ” Strömberg.

Poster om Umeås hardcorehistoria av ”Marc UÅ” Strömberg (till höger i bild).

Hardcorenostalgi med Marc UÅ

Under 1990-talet blev Umeå världens epicentrum för hardcore, straight edge och militant veganism. Nu har konstnären och musikprofilen Marc ”Marc UÅ” Strömberg skapat en illustrerad nostalgitripp genom Umeås storhetstid på hardcorescenen.

När det amerikanska hardcorebandet Earth Crisis kliver ut på Galaxenscenen i centrala Umeå en majkväll 1997 har de nyligen släppt sitt andra fullängdsalbum – ”Gomorrah’s Season Ends” – och är vid det här laget etablerade som frontfigurer för den militanta veganrörelsen runt om i världen. Umeå har under mitten av 90-talet utvecklats till ett internationellt nav för hardcore och straight edge, inte minst tack vare gruppen Refused som med sina politiska texter och vildsinta framträdanden byggt en fanskara långt utanför Sveriges gränser. I publikhavet på Galaxen står en ung Marc Strömberg och vibrerar av lika delar entusiasm och mullrande gitarrer.

– Jag minns i början, hur förskräckt mitt tioåriga jag var över hur våldsamt det var på hardcorespelningar. Den där vilda, okontrollerbara energin var nästan överväldigande. Men det övergick snabbt från att vara något farligt till något fritt och lekfullt, en väg att kanalisera känslor och energi, säger Marc Strömberg.

DIY blev en livsstil

Som tidigare sångare i Umeåbandet Håll Det Äkta har Marc Strömberg – eller Marc UÅ som han oftast kallas – i allra högsta grad varit en tonsättande del av stadens hardcorescen, men på senare år är det framför allt som konstnär och grafisk formgivare Marc UÅ:s kreativitet får utlopp. Motiven är inte sällan detaljerade och färgstarka illustrationer sprängfyllda av populärkulturella referenser, och förutom posters och väggmålningar ligger Marc UÅ bakom bland annat barnböcker och serietidningar, egna läskmärket Hjortrongranat och flera klädkollektioner för det kreativa kollektivet Random Bastards.

– Hela hardcorerörelsen byggde på DIY – ville man spela live eller trycka vinyler och t-shirts fick man göra det själv. Det skapade en hel generation av kreatörer som från 15 års ålder lärt sig att det går att göra mycket med ganska små medel, säger Marc Strömberg.

Vad tror du är skälet till att just Umeå blev epicentrum för 90-talets hardcore- och straight edge-kultur?

– Det är svårt att säga. Umeå är en liten universitetsstad mitt i Norrlands inbitna jakt- och dryckeskultur, och detta blev någon slags motreaktion. Jag antar att det fanns en längtan efter något nytt, och stan var precis så pass liten att man var tvungen att själv se till att något skulle hända, men tillräckligt stor för att folk faktiskt skulle komma till spelningarna. Många amerikanska band kunde helt skippa storstäderna i södra Sverige, för att istället komma upp och spela här.

Du var väldigt ung när hardcorescenen exploderade i Umeå, kommer du ihåg din första aha-upplevelse?

– Earth Crisis-konserten på Galaxen när jag var tio-elva år. ”Gomorrah’s Season Ends” gjorde enormt starkt intryck på mig. Det är nog den största anledningen till att jag alltid hållit mig drogfri, att jag aldrig börjat dricka. De är fortfarande otroligt viktiga för mig, jag har deras logga tatuerad i ansiktet.

En nostalgitripp på väggen

När en av Umeås stora hardcoreprofiler – som vill vara anonym – kontaktade Marc UÅ våren 2020 med önskemålet om en illustration av stadens hardcorehistoria väcktes många minnen till liv. Efter ett långt samtal om 90- och 00-talet skred Marc UÅ till verket, och resultatet blev ett konstverk myllrande av nostalgiska hardcorereferenser, platser, grupper och profiler som kräver viss förkunskap för att dechiffrera. Motivet bygger på Marcs patenterade UÅ-logga, som idag återfinns på allt ifrån klädesplagg till tatueringar.

– Vi bollade en massa historier från den där tiden, allt detta växte fram i illustrationen. Postern fokuserar på den första och andra hardcorevågen, och är en nostalgitripp för alla gamla hardcorerävar. Men det är en rolig grej även för de som inte själva var aktiva i rörelsen, säger Marc Strömberg.

Utklipp av illustrationen som visar två små gröna figurer som tycks göra upp om ett köp av en t-shirt.

En detalj i Marcs illustration är två små gröna figurer som tycks göra upp om ett köp av en t-shirt. Den anspelar på bandens försäljning av ”merch” vid konserterna, och erbjuder en möjlig förklaring till varför unga HC-fans ofta gick klädda i minst fyra storlekar för stora tröjor.

– Oftast hade banden varit på lång turné runtom i Europa innan de nådde ända upp till oss, och när de väl landade i Umeå fanns som regel endast udda storlekar kvar. Det förklarar varför alla vi grundskoleungar sprang runt med ”Destroy The Machines”-tröjor i storlek XXL hängandes ner till knäna, berättar Marc Strömberg.

Följ Marc UÅ på Instagram för fler illustrationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Musikscenen lever vidare

Fricky, Annika Norlin, Syket, Deportees, Lisa Miskovsky, Random Bastards, Sofia Jannok, Cult of Luna och Tove Styrke – listan över musiker som sätter Umeå på kartan kan göras lång och fylls ständigt på med nya spännande namn. Men frågan är om vi någonsin kommer att få uppleva en så omvälvande tid igen, som den då harcore- och straight edge-rörelsen stormade världen från en liten kuststad i norr.

– Hela musikbranschen är fylld av människor från HC-scenen idag - på skivbolag, festivalarrangörer, boknings- och produktionsbolag. Vi är överallt, säger Marc Strömberg.

Spellista ”Soundtrack of our Umeå”

Mer om Umeås hardcorescen

Bokomslag, Patrik Wirén

UxÅ – A Journey to the heart of Umeå hardcore scene

När fransmannen Gianni Manno och hans kompisar fick upp ögonen för Umeås hardcorescen 2014 packade dem sina väskor och gjorde en roadtrip från Paris till norra Sverige. Resultatet blev dokumentärfilmen ”UxÅ – A Journey to the heart of Umeå hardcore scene” om 90-talets hardcorevåg i staden, med renlevnadstrenden, den hårda musiken och vilka spår som finns kvar av den i dag.

Trailer till ”UxÅ – A Journey to the heart of Umeå hardcore scene” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
(Youtube)

Revolten, Rörelsen, Refused

Hur kunde några uttråkade tonårskillar dra igång en smärre revolution och väcka en hel stad till liv? Varför skedde det just i Umeå? Och vad har det lämnat för spår? Författaren Patrik Wirén försöker i sin bok från 2014 reda ut begreppen över hur Umeå blev världens hardcorehuvudstad.

Sidan publicerades