Nätverket Mat & klimat i norr

Driver du restaurang, kafé eller arbetar i storkök? Vi driver ett nätverk för restauranger i Umeå som vill ta sitt engagemang i hållbarhetsfrågorna till nästa nivå och sporra varandra. Det gör vi som en del av kommunens klimat­arbete.

Restauranger i nätverket

I nätverket jobbar vi inte bara med restauranger och kaféer utan också med kommunens skolkök.

Medlemmar just nu:

  • Axlagården
  • Gotthards Krog
  • Hedlundaskolan
  • Kummin Restaurang & Catering
  • Lottas Krog och Pub
  • Rex Brasserie
  • Rost Mat & Kaffe
  • Storsjöskolan
  • Tapar Bar Deli
  • Tonka Bistro Café
  • Umeå Folkets Hus
  • Wild River

Vad gör nätverket?

Medlemmarna i nätverket får

  • kompetensutveckling
  • erfarenhetsutbyte
  • goda exempel och inspiration.

Medlemmarna har också erbjudits årlig utbildning inom

  • hållbar mat
  • ekonomi och energi
  • miljö och klimat
  • reko och sociala villkor
  • kommunikation.

Utöver det har restaurangerna fått individuella nulägesanalyser och rådgivning. Restaurangerna har också träffats regelbundet och utbytt erfarenheter. Under 2019 gav nätverket ut en kokbok.

Vidareutveckling

Inför 2020 är avsikten att nätverket ska vidareutvecklas med ett ökat fokus på det lokala och regionala.

Är du grossist, livsmedelsproducent eller arbetar med mat på annat sätt i regionen? Tveka inte att höra av dig.

Varför behövs nätverket?

I dag lever vi i en tid när global uppvärmning och överanvändinga av naturens resurser hotar de ekosystem som förser oss med den livsviktiga maten. Mat borde vara en självklarhet för alla men då måste vi börja ifrågasätta hur den produceras och vad den gör med våra ekosystem och vårt klimat.

En hållbar livsmedelsförsörjning är en förutsättning för en väl fungerande restaurangbransch. Nätverket är ett sätt att stötta och skapa förutsättningar för en omställning den lokala restaurangbranchen och besöksnäringen.

Restauranger är också trendsättare och kan genom sitt hållbarhetsarbete förflytta normer kring mat och därigenom bidra till en mer hållbar matkonsumtion i stort.

Vill du gå med i nätverket?

Fyll i formuläret nedan om du vill att din restaurang ska gå med i Nätverket Mat & Klimat i norr. Du kommer att få en bekräftelse via mejl att din intresseanmälan är registrerad. Välkommen!






Vill du starta nätverk i din kommun?

Våra tips:

  • Utforma nätverket så att det blir relevant för branschen du vill förändra.
  • Finns det någon som kan samordna och strukturera nätverket? Tänk på att ett nätverk inte sköter sig självt.
  • Skapa en gemensam målbild om en mer hållbar bransch.
  • Se till att främja ett klimat där medlemmarna delar med sig till varandra.
  • Skapa tydliga förväntningar på medlemmarnas engagemang i nätverket, till exempel genom ett Letter of Intent.

En viktig ambition i vår vidareutveckling av nätverket är att skapa en modell som är möjlig att driva långsiktigt för en kommun. Är du intresserad av våra tankegångar? Kontakta oss gärna!

Logotyper Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Västerbotten.

Projektet genomförs med stöd från bland andra Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Västerbotten.

Mer information

En del av projektet Den koldioxidsnåla platsen

De genomförda aktiviteterna har varit en del av projektet Den koldioxidsnåla platsen - ett projekt i två delar.

Den första delen genomfördes i ett samarbete mellan kommunen och Umeå universitet. Projektet genomfördes 2016–2019 med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Umeå kommun, Umeå universitet, Region Västerbotten, Umeå energi och Upab.

En fortsättning av projektet genomfördes 2020–2023, det med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Umeå kommun, Region Västerbotten, Umeå energi, Umeå kommunföretag, Skellefteå kommun och Göteborgs stad.

Den koldioxidsnåla platsen

Sidan publicerades www.umea.se/restaurangnatverket