Bild på vinnarna i Design S 2023, kategorin Textil, Beskow von Post

Design S-vinnarna i kategorin Textil, Beskow von Post. Foto: beskowvonpost.se

Årets vinnare i Design S driver på omställningen

Tolv vinnare i tolv olika kategorier - alla med håhyllades när Svensk Form igår delade ut det prestigefyllda Design S – Swedish Design Awards 2023 i Umeå. I kategorin Textil vann Beskow von Post, formgivare med koppling till Umeå.

Pristagarna Beskow von Post, det vill säga Susanne Beskow och Caroline von Post, har deltagit i NEST Sweden, ett nationellt affärsutvecklingsprogram som riktar sig till entreprenörer med innovationer och affärsideér som bidrar till en mer hållbar textil- & modeindustri. Ett program som arrangeras tillsammans med Borås INK, Sting, X-Plot och eXpression Umeå. 

Även bland de nominerade finns kopplingar till Umeå. Viktoria Melinder, nominerad i kategorin Textil, har gått senaste omgången av Kulturarvsprogrammet vid eXpression Umeå. I kategorin Industridesign och produktdesign B2B och B2C var CAKE nominerade, med viss koppling till Umeå. Studenten Fanny Jonsson har helt nyligen jobbat tillsammans med CAKE för att ta fram produkten The Kibb.

40-årsjubilerande Design S

I 40 år har utmärkelsen Design S hyllat svenska designaktörer för deras talang att både tolka samtidens behov och matcha dem med såväl cirkulärt som socialt hållbara lösningar.

Årets upplaga av Design S har i varje kategori låtit hållbarhetsaspekten vara ett kriterium likvärdigt det estetiska resultatet, men även introducerat en ny tävlingskategori tillsammans med RISE – Design for Systemic Transformation – en kategori som visar vilken avgörande roll design har när det gäller samhällets hållbara transformation.

– Jag hoppas alla vinnare och nominerade ska inspirera näringsliv och beslutsfattare att använda design som en pådrivande kraft i omställningen till ett hållbart samhälle, säger Mats Widbom, vd på Svensk Form.

Det var alltså första gången Design S släppte taget om hemstaden Stockholm för att premiera årets vinnare. Under kvällen den 31 maj utropades vinnarna med pompa och ståt på Väven i Umeå, hemort för årets båda huvudsamarbetspartners Balticgruppen och Design by Umeå, och även för den världsledande designutbildningen Umeå Institute of Design.

Samtliga vinnare i Design S 2023:

Arkitektur
Wisdome Stockholm
Arkitektkontor: Elding Oscarson
Uppdragsgivare: Tekniska museet

Design for Systemic Transformation
tomorrow will be here.ANON
Jenny Grettve 

Digitala produkter och tjänster
Mojo Home Kit
Design: EY Doberman
Uppdragsgivare: Mojo Diagnostics

Grafisk design
Sedir: Processen
Design: Open Studio
Uppdragsgivare: Sedir Ajeenah och Norstedts förlag

Industrial design and product design B2B
Åik :work
Producer: CAKE

Industrial design and product design B2C
Luna
Producer: Harvest Moon

Inredningsarkitektur
ARC Club Camberwell
Arkitektkontor: Studio Caro Lundin
Beställare: ARC Club

Konsthantverk
Parallella rum
Design: Lies-Marie Hoffmann
Uppdragsgivare: Uppsala kommun


Ljus och belysning
Gubbängens fördelningsstation
Ljusdesign: Sweco
Beställare: Ellevio

Möbler
Viaduct
Formgivare: Anki Gneib
Producent: Nola

Textil
From Waste to Wonder
Formgivare: Beskow von Post
Beställare: Elis Textilservice

Tjänstedesign
När är det min tur?
Södersjukhuset

För mer information om vinnarna, samtliga motiveringar och övrig information om respektive projekt:
https://design-s.se/tavling-2023/vinnare-2023/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Designers Thursday med vinnare och nominerade

På temat hållbarhet, hopp och originalitet arrangerade Svensk Form Västerbotten fördjupande designprat med både vinnare och nominerade dagen efter prisutdelningen. Vinnarna av Design S i kategorin Textil, Susanne Beskow och Caroline von Post, samt Viktoria Melinder nominerad i samma kategori, medverkade tillsammans med Svensk Forms VD Mats Widbom. Moderator var Anna Burman Sjöberg.

Om Design S – Swedish Design Awards

Svensk Form började med utmärkelsen redan 1983 då den hette Utmärkt Svensk Form, sedan 2006 går den under namnet Design S – Swedish Design Awards. Design S är Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse och innefattar alla designdiscipliner.

Vinnarna i Design S 2023 utsågs av Svensk Forms branschbaserade jury – en expertgrupp bestående av en ultimat blandning av praktisk erfarenhet och professionell praxis. Med utmärkelsen blir pristagarna del av ett unikt urval av det absolut bästa inom den komplexa designdomänen – samtidigt sprids projekten över hela världen genom tidningen Forms spridning i över 30 länder. Prisstatyetterna för Design S 2023 är gjorda av mycel från svamparten lackticka samt träflis från lokalt spillvirke. Med en originaldesign av Doberman har varje pris skapats av Raffaele Errichiello vid Arkitekthögskolan vid Umeå universitet, i samarbete med Ellinor Werner, projektledare på RISE.

Design S 2023 presenteras tillsammans med Balticgruppen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Design by Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Utmärkelsen genomförs i samarbete med RISE Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.SVID Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Designhögskolan vid Umeå universitet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt med stöd av Polestar och Tarkett.


Kontakt

Niklas Arnegren, projektledare, Design S – Swedish Design Awards 2023

niklas.arnegren@svenskform.se

+46 (0)76 209 4285

Sidan publicerades