Den nytryckta kokboken från Nätverket Mat & Klimat i norr i köksmiljö.

Den prisade Kokboken mat & klimat i ny utgåva

Nätverket Mat & Klimat i norr släpper en ny utgåva av den populära och prisade kokboken Mat & Klimat med flera recept och även i en engelsk version.

– Restaurangerna gör ett fantastiskt arbete inte minst med tanke på den rådande Coronasituationen där många förlorat mycket av sina intäkter. Den första upplagan av kokboken Mat & Klimat fick mycket uppmärksamhet med tre fina utmärkelser så vi vill passa på att dela med oss av fler recept och erfarenheter samt även ge ut en engelsk version, säger Eduardo Pettersson, projektsamordnare för restaurangnätverket Mat & Klimat i norr.

Minska matsvinn

Med kokboken vill Umeå kommun belysa de hållbarhetsutmaningar som finns kopplade till vår matkonsumtion och hur konsumenter kan tänka för att göra fler medvetna val. I kokboken delar även några av Umeås restauranger med sig av sina bästa vegetariska recept och tips till hur en enkelt kan minska matsvinnet.

Värdefullt nätverk

– Tillsammans med nätverket har vi arbetat med frågor om energianvändningens klimatpåverkan, hur de kan minska matsvinn och vattenanvändning, men kanske fram för allt delar vi lösningar och erfarenheter med varandra. Det har varit väldigt värdefullt, säger Anders Samuelsson, kreativ ledare på restaurang Gotthards som länge jobbat med att rädda grossisters matsvinn under epitet #svinngott. Restaurangen odlar även sina egna grönsaker under säsong.

Podden klimatekot

I avsnittet "Mat och Klimat - vad ska vi äta egentligen?" gästar Märta Streijffert, projektsamordnare för Den koldioxidsnåla platsen, Klimatekot.

Lyssna till Klimatekot

Kokboken Mat & Klimat finns att låna ekosmart på ditt kommunala bibliotek.

Läs mer om restaurangnätverket

Läs mer om kokboken och ladda ner den

Sidan publicerades