Linnéa Claeson som ler och formar händerna till ett hjärta.

Linnéa Claeson stöttar kampen mot våld i ungas nära relationer

Aktivisten, kvinnorättskämpen och juristen Linnéa Claeson talade på Rådhustorget fredag 6 maj för kampanjen Vi måste prata om våldet. Kampanjen har fått stort genomslag både lokalt och nationellt och vi är glada och stolta över att Linnéa väljer att stödja kampanjen genom sitt besök.

Den lokala kampanjen, som är ett samarbete mellan Umebrå, Midgårdsskolan, polisen, Länsförsäkringar Västerbotten och Nalta Media, gick första gången hösten 2021 och har uppmärksammats över hela landet. Nu går den i Umeå igen i utökad version, 2 maj till 12 juni. Bland höll kampanjen ett event i Studio 400 på Rådhustorget fredagen 6 maj. Under eftermiddagen talade Linnéa Claeson om vikten av ett samhälle där alla kan få vara sig själva. Centrum mot våld, Ungdomshälsan, Kvinno- och tjejjouren och Umeå kommun fanns på plats i studion hela dagen, för samtal om hur det går att få hjälp och hur vi kan hjälpa de i vår närhet som vi misstänker kan vara utsatta eller utsätter andra.

Öka kunskapen om våld

Vi måste prata om våldet har sedan i höst fått ett stort gensvar, både lokalt och nationellt. Med kampanjen vill Umeå kommun öka kunskapen och medvetenheten hos unga och vuxna, att våga se och säga ifrån vid våld och veta var stöd och hjälp finns. Under eventet på Rådhustorget 6 maj kunde besökarna ta del av ett kunskapstest om våld i nära relationer och lära sig mer om ämnet. Mats Bäckström, kommunpolis i Umeå fanns också med i Studio400 tillsammans med flera kollegor under fredagen.

” Att sätta fokus på frågan för att motverka killars våld mot tjejer, är en förutsättning för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.”

Linnéa Claeson

Många har försökt tysta henne genom hot och hat. Trots det är hon fast besluten att inte backa en enda millimeter! Linnéa Claeson är juristen och aktivisten som lagt straffar i en VM-final och talat i EU-kommissionen. Hon har bland annat belönats med Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter, Årets jurist, Årets talare – hederspris och Begriplighetspriset.

Under sitt besök höll Linnéa föreläsning på två av Umeås gymnasieskolor, hon deltog i bussresan "Det könade landskape Öppnas i nytt fönster.t" om jämställd stadsplanering, tillsammans med lokalpolitiker och talade på Rådhustorget.

– Jag kommer aldrig att kompromissa i min kamp för flickor och kvinnor och mot det våld som de utsätts för. Min övertygelse är att vi är fler i samhället som vill skapa en värld som är tryggare och friare – för alla! Tillsammans är vi förändringen!

Mer information

Sidan publicerades