Lucas och Nina på sin arbetsplats för sommaren i stadshuset.

Lucas Lundberg och Nina Lovering hoppas kunna bidra till att minska Umeås klimatavtryck.

Planerar för ökad delning i bostadsområden

Umeå har höga ambitioner inom hållbarhet och ska bli en klimatneutral stad 2030. Kommunen arbetar för att skapa en koldioxidsnål plats inom många områden, till exempel inom cirkulär ekonomi, att skapa hållbara konsumtionsvanor, att ta fram nya beslutsunderlag och digitala verktyg för att bättre kommunicera klimatomställning.

En viktig del av Umeås omställning till klimatneutralitet år 2030 handlar om delning och delningsekonomi. Ett exempel på delning är våra Bibliotek, ett annat är Umeå kommuns U-bike.

Anställda under sommaren

Under sommaren har Umeå kommun anställt två personer som fokuserar på att öka delningen i bostadsområden i Umeå.

Två studenter vid Umeå universitet rekryterades i samband en workshop 13 april. Workshopen var ett samarbete mellan kommunen och Sustainergies Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Läs tidigare webbnyhet om workshopen här.

Att dela verktyg bland grannar och därmed minska klimatavtrycket, kan också öka sammanhållningen inom ett område. Det finns exempel på att en ökad möjlighet att dela och hyra verktyg medför att kvinnor i högre grad börjar använda verktyg.

─Att erbjuda sommarjobb ger oss en möjlighet att få nya perspektiv och förslag på nya arbetssätt för hur vi kan öka delningen i våra bostadsområden, säger Liv Öberg, projektledare för cirkulär ekonomi på Umeå kommun.

Hoppas minska Umeås klimatavtryck

Nina Lovering är i avslutningsfasen av en master inom statsvetenskap och Lucas Lundberg är färdigutbildad samhällsplanerare. De kommer att arbeta med planeringen för ökad delning av verktyg fram till dess höstterminens studier startar.

─Det är riktigt roligt att få vara med i det här projektet och se hur många möjligheter det finns i Umeå kommun för att uppfylla miljömålen. Vi hoppas att det här kan gör Umeåbornas livsstil mer hållbar och på så sätt minska Umeås klimatavtryck, säger Nina och Lucas fyller i; Förhoppningsvis leder vårt projekt till ett test av verktygspool i höst.

Mer information

Läs mer om Klimatneutrala Umeå på umea.se

Hur kan vi bli bättre på återbruk? Var med och svara på några frågor om hur ditt bostadsområde skulle kunna underlätta för dig att återbruka istället för att köpa nytt. Eller skicka in en smart idé som du har om återbruk och cirkulär ekonomi.

Sidan publicerades