
Måndag den 19 december fick Tomer Shalit, grundaren av klimatverktyget ClimateOS ta emot Umeå kommuns miljöpris i samband med kommunfullmäktiges sammanträde. Fullmäktiges ordförande, Marie-Louise Rönnmark (S) överräckte priset.
Prisas för sitt innovativa klimatverktyg
Umeå kommuns miljöpris går i år till grundaren av ClimateView, Tomer Shalit. Tillsammans med kollegorna har han byggt ett digitalt klimatverktyg som beräknar och åskådliggör städers och länders klimatpåverkan – och visar vad vi kan göra åt dem.
– Det är jätteroligt! Det är sällan man blir profet i sin egen hemstad, säger Holmsundsbon Tomer Shalit, vars verktyg ClimateOS nu används i både Tyskland, Sverige, England och USA.
De senaste fem åren har teamet på ClimateView byggt ClimateOS, en digital plattform som bland annat används av Sveriges klimatpolitiska råd och Umeå kommun. Plattformen är skapad för att stödja och åskådliggöra planeringen och finansieringen av klimatåtgärderna i en stad eller ett helt land.
– Det känns väldigt bra att få dela ut det här priset till en innovation som verkligen gör nytta för miljön. Den kunde inte komma mer rätt i tiden. Det som tidigare tog ett halvt år att beräkna tar nu endast någon dag. Företaget har vuxit kraftigt och har nu cirka 60 medarbetare i flera olika länder vilket är mycket imponerande, säger Marie-Louise Rönnmark (S), kommunfullmäktiges ordförande.
Ville använda sin kunskap
Tomer Shalit jobbade tidigare som konsult inom så kallad agil utveckling när klimatångesten kom i kapp honom.
– Så jag ställde mig själv frågan varför jag inte skulle ta min kunskap och utveckla mer av den för att jobba mot att få ett land fossilfritt?
Sverige hade precis beslutat om netto noll utsläpp till år 2045 och Tomer såg att all den tillgängliga data som fanns var oerhört svår att ta till sig. Han samlade några tidigare kollegor och grundade företaget Climate View.
Flera meter lång plansch
Tillsammans skapade de den första prototypen i form av en flera meter lång plansch som visualiserade Sveriges klimatomställning.
– Vi insåg snart att vi kunde göra störst skillnad för och med städer. Städer står för 70% av utsläppen De har fått på sig en enorm utmaning, samtidigt saknas verktygen för att lyckas med det. Städer är också lika varandra. Och till skillnad mot företag vill städerna dela med sig av sin öppna data till varandra – det är därför vi på ClimateView tycker det är så spännande att jobba med dem, förklarar Tomer Shalit.
”För miljön vi är här”
Idag är Climate View ett internationellt företag med över 65 kollegor globalt, med ett Umeåbaserat kontor som sysselsätter 7 personer. Tillsammans med flera städer fortsätter företaget att utveckla verktyget med klimatet i fokus, precis i enlighet med det agila arbetssätt som ClimateView en gång grundades på.
– Det känns väldigt roligt att få ett miljöpris för vårt arbete. Mycket roligare än att till exempel få ett pris för start up-företag. Det är ju för miljön vi är här!
Juryns motivering till Umeå kommuns miljöpris 2022:
”I en omvärld som måste ställa om för att möta och stävja klimatförändringar är visuella redskap a och o. Redskap för att kunna uppskatta och beräkna vår klimatpåverkan, för att se om våra åtgärder ger effekt - och att åskådliggöra allt detta på - det är sannerligen en innovation i tiden. Årets Miljöpris går till Tomer Shalit och ClimateView.”