Fashion for future samtal om hållbart mode

Fashion for future lockade många till Rex i september.

Samtal om hållbart mode lockade

Den 21 september samlades över 100 deltagare på Rex i Umeå för att lyssna till ett samtal om framtidens hållbara mode. Bland annat lyftes frågor om hur hållbar modebranschen kan bli och i vilken utsträckning vi som konsumenter egentligen är beredda att bidra till förändringen.

I samtalet deltog bland andra Johanna Leymann, opinionsbildare inom hållbarhet, Per Vågebrant affärsutvecklare vid eXpression Umeå och med ett förflutet inom sport- och modeindustrin, Pia Johansson, VD Pia Stylist och Concept och Sara Olsson från Luleå, känd som influencer inom second hand och slow fashion. Samtalet modererades av Annakarin Nyberg, internetforskare och författare med erfarenhet av att under flera år ha drivit klädmärket Miss Clarity.

Sara Olsson, som beskriver sig som en klimat-, mode- och omställningsaktivist, synliggjorde utmaningen i sin bransch och pekade på hur blogg- och influencerinflytande har skapat normer om ständig förnyelse. Frågan är hur ekvationen hållbarhet och en passion för kläder och mode kan gå ihop?

Kläder och mode - en passion

- Kläder och mode för mig och många andra är ett intresse och kanske rent av en passion. Frågan är hur man kan utöva det intresset på ett hållbart sätt för sig själv och för miljön? Det bästa vore kanske att man inte bryr sig så mycket om mode men för oss som har det som konstform finns andra vägar – genom styling, second hand, remakes eller sömnad. Det är långt mer kreativt än att bara köpa hem nyproducerat, konstaterar Sara Olsson.

Stort engagemang

Engagemanget för samtalet om framtidens hållbara mode gick inte att ta miste på. Arrangören tvingades byta till en större lokal och även sätta lapp på luckan för att rymma alla som kommit för att delta.

- Intresset för frågorna sträckte sig från gymnasieungdomar och högt upp i åldrarna – det är hoppfullt att se att frågan väcker sådant engagemang i en bredd av åhörare. Redan nu pågår planeringen för hur vi fångar och följer upp intresset. Umeå är en spännande stad, det är en ynnest att få vara med och driva hållbarhetsarbete här, säger Liv Öberg, projektledare cirkulär ekonomi vid Umeå kommun och en av kvällens arrangörer.

Bakom arrangemanget stod Umeå kommun som genom en rad olika initiativ arbetar mot målen att bli klimatneutral stad 2030 och klimatneutral kommun 2040. Som ett led i denna strävan arrangeras bland annat samtal i syfte att sprida och dela kunskaper samt bjuda in till dialog om hur Umeå kan bli än mer hållbar.

Sidan publicerades