Engagerade deltagare i gruppaktivitet på Umecom Live Session, 17 maj på Great Hub i Umeå.

Humöret var på topp, och idéer och förslag sprudlade under workshopen.

Skratt, snilleblixtar och hållbarhet på Umecom Live Session

Umecom Live Session är ett event där hela staden möts för att lyssna på olika personer som presenterar sina idéer om hur man kan utveckla Umeå till en bättre och roligare stad. När det fjärde tillfället av Umecom Live Session gick av stapel i centrala Umeå tisdag 17 maj, var humöret på topp, och idéer och förslag sprudlade under workshopen.

Tre idéer presenteras av olika personer under kvällen. Idéerna handlade om hur kommunikation och data kan snabba på klimatomställningen, en socialt hållbar fikabuss och en samskapande plattform för stadens utveckling. Sedan fick deltagarna dela in sig i grupper baserat på vilken av idéerna de tyckte lät mest intressant. Efter en kort frågestund var det dags för brainstorming. När alla frågetecken hade rätats ut var många av deltagarna både taggade och redo för nästa steg.

En blixtsnabb brainstorming drog i gång där publiken bidrog med sina erfarenheter, kunskaper och förslag för att hjälpa personerna att förverkliga sin idé. Inga idéer eller förslag räknades som dåliga, utan presentatörerna skrev ivrigt ner allt. På bara 15 minuter kom över 150 förslag in till de olika presentatörerna.

Finbesök

Vid detta tillfälle hade Umecom Live Session dessutom extra fint besök. En japansk delegation var på plats för att hjälpa till. I spetsen fanns den inspirerande och positiva Kikuo Honda – mannen som skapade Umecoms japanska förlaga, Kamacon.

–Vi startade Kamacon för att bygga en gemenskap, och för att ge något tillbaka till den stad som gett oss så mycket. Det är en rörelse, ett fenomen, berättade Kikuo Honda vid sin introduktion. På Kamacon hjälper vi människor att lära känna varandra. Sen börjar vi ändra på saker på riktigt, i verkligheten.

För att kunna bygga vidare på de idéer och förslag som kommit fram under brainstorming-sessionen under ett Live Session, tilldelas presentatörerna konkreta uppgifter för att deras idéer ska kunna förverkligas. Exempelvis fick Fikabussen i uppgift att ta fram en ekonomisk analys över vad ett sådant koncept skulle kosta.

Vidare workshops

I slutet av ett Live Session får även den som är intresserad, anmäla sig till vidare workshops för att bygga vidare på idéerna som diskuterades, så att de kan genomföras i framtiden.

Kikuo Honda i förgrunden. Ida Hillebjörk i bakgrunden.

Kikuo Honda, grundare av Umecoms förebild Kamacon i Japan, gästade Umecom Live session.

– Allt angår dig. Det är det vi kallar ”Kamacon-attityden”. Det betyder att du inte har rätt att skylla på någon annan, för att det är lika mycket ditt ansvar. Och du kan ha en åsikt om allt, för det angår dig också. Kikuo Honda, grundare av Kamacon, Kamakura, Japan.

Kontakt

Ida Hillebjörk
Projektledare Umecom
Umeå kommun
070-329 28 08
ida.hillebjork@umea.se

Sidan publicerades