Tre ballerinor på scen i oskärpa.

Efter en lyckad höst är nu vårens program för syntolkad kultur ute.

Syntolkad kultur – En lyckad första höst!

Sedan början av hösten 2021 har ett utbud av mer tillgänglig kultur och sport presenterats i Västerbotten. I ett samarbete, med bland annat Norrlandsoperan och Umeå Teaterförening, har SRF Västerbotten tagit fram ett koncept för syntolkade kultur- och sportevenemang etablerats.

Det är både roligt och viktigt med samarbeten för att skapa långsiktiga strukturer.

Britta Amft, projektledare vid Norrlandsoperan.

Varierat utbud

Tack vare att Norrlandsoperans möjlighet att investera i en ny syntolkningsutrustning lyckades verksamheten komma i gång snabbt. Under hösten 2021 tolkades sex föreställningar och en rad sportevenemang live på plats. Bland scenkonstprogrammet ur Umeå Teaterförenings och Norrlandsoperans utbud fanns pjäsen En handelsresandes död, lunchteatern Som ett jävla solsken, de två operorna Macbeth och Kejsarens nya kläder samt dansföreställningar av Norrdans och Charlotte Engelkes. Flera av syntolkningarna blev fullsatta. Flera av besökarna hade aldrig varit på teater, eller inte fått uppleva scenkonst på väldigt, väldigt länge.

Så går det till

En timme innan föreställningarnas start får syntolkningspubliken en introduktion av syntolken och oftast även möjlighet att träffa skådespelare, sångare eller dansare. I vissa fall finns dessutom möjlighet att känna på delar av scenografier och kostymer. Syntolkningspubliken blir alltid placerad i direkt närhet till scenen. Det har varit uppskattat att få komma så nära och därför kunna skapa sin egen upplevelse genom alla intryck. En av ledsagarna som deltagit säger:

Att få vara med på ett syntolkat event har gett mig som seende en ny dimension till teater.

Vårprogrammet är i gång

Efter en lyckad första höst är nu vårprogrammet i gång. Även denna gång med en fin blandning av olika genrer. Hela syntolkningsprogrammet sprids under namnet Kikaren, tillsammans med praktisk information kring bokning med mera. Informationen finns tillgänglig hos bland annat SRF Västerbotten, Umeå Teaterförening och Norrlandsoperan.

Fler syntolkar

En viktig aspekt för en långsiktig verksamhet är erfarna syntolkar. Ett fåtal aktiva tolkar fanns redan sedan tidigare i Umeå och under hösten och våren har ytterligare en person, bosatt i Umeå, genomgått utbildningen för syntolkning vid Fellingsbro Folkhögskola. Ann Lindmark, ombudsman i SRF Västerbotten säger:

Tillgång till kultur och sport live bör vara en självklarhet, även om man har en synnedsättning.

Mer information

Synskadades Riksförbund Västerbotten tillsammans med Norrlandsoperan, Umeå Teaterförening och Föreningen Parasport står bakom satsningen, och är vårens program för syntolkade evenemang aktuellt.

Ladda ner och läs programmet Kikaren här. , 232.6 kB, öppnas i nytt fönster. (pdf)

Sidan publicerades