Umeå i blickfånget för design

Design och Umeå i slutet av maj är välbekant för många sedan länge. Då riktar nämligen designvärlden sina blickar mot Umeå i samband med att Designhögskolans internationellt eftertraktade studenter tar examen. Den här våren är Umeå än mer i blickfånget då Design S – Swedish Design Awards – arrangeras den 31 maj. Bland de nominerade finns kopplingar till Umeå, något vi kan få veta mer om när Svensk Form Västerbotten arrangerar en Designers Thursday dagen efter prisutdelningen.

Bland de nominerade finns en bred variation av kreativa lösningar inom olika områden av design och arkitektur. I en av de 12 kategorierna, Textil, Länk till annan webbplats. finner vi vå nominerade med en koppling till Umeå och företagsinkubatorn eXpression Umeå. Det är Viktoria Melinder, som gått den senaste omgången av Kulturarvsprogrammet vid eXpression. Och det är Beskow von Post, det vill säga Susanne Beskow och Caroline von Post, som fått stöd av ett affärsprogram vid eXpression.

CAKE, nominerade i kategorin Industridesign och produktdesign B2B och B2C Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., har även de en viss koppling till Umeå och då via Designhögskolan. Studenten Fanny Jonsson har nämligen helt nyligen jobbat tillsammans med CAKE och tagit fram produkten The Kibb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

De nominerade i de olika kategorierna har valts ut en jury bestående av erfarna och välrenommerade personer inom designbranschen. Vinnarna av Design S 2023 kommer att presenteras den 31 maj 2023 i samband med prisutdelningen i Väven i Umeå.

Designers Thursday med tema hållbarhet, hopp och originalitet

Svensk Form Västerbotten hälsar välkommen till designprat med tre av de nominerade, Viktoria Melinder, Susonne Beskow och Caroline von Post, torsdag 1 juni klockan 11.30-12.00. Dessutom medverkar Svensk Forms VD Mats Widbom. Moderator är Anna Burman Sjöberg och plats för evenemanget är Great Hub City på Kungsgatan 63 D, som håller öppet från klockan 11.15.
Fri entré!

Mer om evenemanget kommer i våra sociala medier, bland annat på: www.facebook.com/SvenskFormVasterbotten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Mer information

eXpression Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.stöttar över 100 entreprenörer varje år och är en av Sveriges ledande inkubatorer för kulturella och kreativa företag. De erbjuder affärsutveckling som innefattar tre tydliga erbjudanden: individuell coachning, workshops med experter och ett kreativt community.

eXpression Umeå ägs av Umeå universitet Holding AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Umeå Kommunföretag Aktiebolag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Umeå Kommunföretag är moderbolag för Umeå kommuns samtliga aktiebolag.


UID23
| Design Talks & Degree Show äger rum på Designhögskolan vid Umeå universitet 30–31 maj, och är ett inbjudningsevenemang. För den nyfikna allmänheten går det dock att följa eventet live på webben och redan nu finns möjlighet att tjuvkika på studenternas visioner i UID23 | Project Gallery. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Design S – Swedish Design Awards sker på kvällen den 31 maj på kulturhuset Väven, beläget vid Umeälven. Även Design S är ett inbjudningsevenemang. Design S presenteras tillsammans med Balticgruppen och Design by Umeå. Utmärkelsen genomförs i samarbete med RISE, SVID och Designhögskolan vid Umeå universitet samt med stöd av Polestar och Tarkett. Här kan du ta en förhandstitt på de nominerade i Design S 2023. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Design by Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.det är med kraften i Umeås kulturella och kreativa ekosystem, som Umeå utvecklar innovativ design, såväl materiell som konceptuell och artistisk, ofta med ett starkt fokus på inkludering och samverkan. Med Design by Umeå som samlande plattform synliggörs satsningar på kulturella och kreativa branscher från ett europeiskt till ett lokalt perspektiv.

Sidan publicerades