Grupp av människor i skyddskläder framför brandbil.

I MBU får ungdomar bland annat veta hur det är att arbeta inom brandförsvaret.

Unga får insyn i blåljusverksamheternas vardag

Utbildningen Människan bakom uniformen ger unga i Umeå kommun möjlighet att få en inblick i hur det är att ha ett yrke inom polis, brandförsvar, ambulans och fältgrupp.

I samarbete med polisen, brandförsvaret och ambulanssjukvården och ger Umeå kommun utbildningen MBU – Människan bakom uniformen. Syftet är att arbeta förebyggande för och med ungdomar i kommunen. MBU kommer ursprungligen från Göteborgs stad och finns i flera städer i landet. Alla städer som arbetar med MBU gör det efter samma koncept och förhållningssätt.

För unga i Umeå kommun

Utbildningen vänder sig till unga i åldern 15 till 20 år, i kommunen. De som deltar i utbildningen får en inblick i hur det är att arbeta som polis, brandman, ambulanssjukvårdare och i socialtjänstens fältgrupp. Genom att delta i MBU får deltagarna många värdefulla erfarenheter som kan vara bra att ha när de ska söka arbete. Och kanske de blir mer intresserade av just de yrken som presenteras.

10 veckor

Under MBU träffas gruppen en gång i veckan under tio veckor. Vid varje utbildningstillfälle finns 12 platser. Urvalet av deltagare baseras på MBU:s mål om att få en deltagargrupp med så stor spridning som möjligt vad gäller ålder, kön och bostadsområden.

Mer information

Anmälan är öppen för MBU hösten 2022. Start 27 september. Ansökan hittar du här!

Här finns mer om MBU.

Sidan publicerades