Bildkollage från kampanjen. Tjej med litet leende och sorgsna ögon framifrån i vänsterkanten, samma tjej med blåmärken och skador på ryggen.

Vi måste prata om våldet

Umebrå och polisen i Umeå lanserar en kampanj, med hjälp av en grupp elever på Midgårdsskolan, som riktar till unga i Umeå.

I slutet av april 2021 arrangerades en intern kampanjtävling i en klass på Midgårdsskolans Estetik och medieprogram. Uppdraget presenterades av Umebrå tillsammans med polisen, och bestod i att arbeta fram en kampanjidé för att motverka våld i ungas nära relationer. Umebrå, representanter för polisen, fältgruppen, fritidsgårdar och tjej- och kvinnojouren agerade jury vid redovisningen och utsåg ett vinnande bidrag.

Elevernas idé går live

Umebrå förverkligar elevernas kampanjidé med start denna vecka. Kampanjen pågår fram till början av november. Den kommer att vara synlig i Umeå genom bussreklam, affischer, utställningsskåp längs gågatan i centrum och en fasadvepa på ett av stadens största torg.

Våga säga ifrån och larma

Med hjälp av kampanjen vill Umebrå stärka känslan av att våga larma och säga ifrån när det gäller våld. Unga ska våga söka hjälp och veta var man kan få stöd om man känner sig utsatt eller misstänker att man utsätter andra för våld. Men Umebrå vill också belysa vad som egentligen definieras som våld och göra unga medvetna om detta.

Kampanjfilm

Kampanjen landar i en film som belyser problematiken om våld i ungas nära relationer. Du kan se filmen här Vi måste prata om våldet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Information och länkar för dig som är i behov av stöd finns på umea.se/vald

Mer information

Se filmen Vi måste prata om VÅLDET Länk till annan webbplats.

Viktig information och länkar till dig som är i behov av stöd på umea.se/vald Länk till annan webbplats.

Mer om Umeå kommuns brottsförebyggande arbete på umea.se/brottsforebyggande Länk till annan webbplats.

Stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter på ungarelationer.se Länk till annan webbplats.

Film med Carolina Överlien, professor i socialt arbete Stockholms universitet, om våld i ungas nära relationer på brottsoffermyndigheten.se Länk till annan webbplats.

Sidan publicerades