Bilden visar Stefan K Nilsson

Stefan K Nilsson är vd och medgrundare för läkemedelsbolaget Lipigon. Han är en av de företagsledare som talade under eventet Umeå på börsen.

Börsbolag samverkar och visar investeringsmöjligheter

Under eventet ”Umeå på börsen” gick fem börsnoterade umeåföretag samman för att berätta om framtida planer för potentiella investerare.

Lipum, Vitec, Codemill, Zordix och Lipigon är fem företag som har tre saker gemensamt: Samtliga bolag är grundade i Umeå, de har sina huvudkontor i Umeå och de är börsnoterade.

Under ”Umeå på börsen” berättade bolagens representanter om hur de respektive företagens framtidsplaner ser ut och vad de spår bli deras nästa stora framgångar. Syftet med arrangemanget var att deltagare skulle få lära känna Umeås börsnoterade bolag lite bättre.

Vill öka kännedom på hemmaplan

Stefan K Nilsson är vd och medgrundare för läkemedelsbolaget Lipigon. Han är en av de företagsledare som talade under eventet.

– De senaste åren har det skett en ökning av börsnoterade bolag från Umeå, framför allt inom tech-sektorn. Förhoppningen med ”Umeå på Börsen” är att öka kännedomen om dessa bolag, säger han och fortsätter:

– Vi vill ge investerare, oavsett om det rör sig om småsparare eller större investerare, chansen att lära känna Umeås börsnoterade bolag bättre.

Att synliggöra lokala företag tror Stefan K Nilsson är ett bra sätt att hitta nya investerare:

– Det är många som sparar i aktier i dag men en del av oss Umeåbolag är ju nya på börsen och relativt okända. Jag tror att många i Umeå känner en viss lokalpatriotism och gärna investerar i regionala bolag. ”Umeå på Börsen” syftar till att synliggöra oss, både regionalt och nationellt.

Bygger på forskning från Umeå

Stefan K Nilssons företag Lipigon grundades 2010. Bolaget utvecklar läkemedel för lipidrelaterade sjukdomar, det vill säga sjukdomar som orsakas av störningar i kroppens fetthantering, och verksamheten bygger på 50 års forskning vid Umeå universitet.

Siktar på att bli världsledande

I mars, tidigare i år, börsnoterades bolaget vid Nasdaq First North Growth Market. Börsnoteringen innebär en möjlighet att ta in mer kapital i företaget.

– Vår vision är att vi ska bli ett världsledande forskningsföretag inom vårt egna område och för att vi ska lyckas med det behövs kapital. Börsnoteringen ger oss chansen att växa och utvecklas, säger Stefan K Nilsson.

Mer information

övriga bolag som deltog i Umeå på börsen:

Zordix: Bolaget grundades år 2009 och drygt ett decennium senare ringde börsklockorna för det Umeåbaserade spelutvecklingsbolaget. Idag har Zordix sex kontor i fyra olika länder. Under ”Umeå på börsen” berättade bolagets vd och grundare Matti Larsson om bolagets multinationella utveckling där affärsidén är att utveckla och ge ut spel till konsol och PC på den globala marknaden.

Lipum: Efter en upptäckt av forskare vid Umeå universitet grundades läkemedelsföretaget Lipum AB år 2010. I dag är bolaget specialiserat på upptäckt och utveckling av ny behandling för kroniska inflammatoriska sjukdomar. I april 2021 börsnoterades bolaget vid Nasdaq First North Growth Market.

Vitec: Programvarubolaget Vitec grundades 1985 som ett avknoppningsbolag från Umeå universitet. I dag har koncernen 975 anställda runt om i Norden och är ledande inom Vertical Market Software i Norden. Bolaget är börsnoterat vid Nasdaq.

Codemill: Video-mjukvarubolaget Codemill grundades av Johanna Björklund år 2008. Sedan dess har företaget vuxit snabbt och börsnoterades tidigare i år. Under eventet berättadebolagets vd Richard Lönneborg om företagets nära band till akademin såväl som den bredare teknikindustrin.

Sidan publicerades