Livscykelperspektivet

Detta visar livscykelperspektivet som synliggör en produkts miljöpåverkan längs hela värdekedjan.

Internationell plattform lyfter cirkulära initiativ från Umeå

På tisdag, den 23 mars, lanseras en ny internationell digital plattform för cirkulära regioner och cirkulära initiativ. Först ut att presenteras är initiativ från Umeå och Oslo. Syftet är att inspirera till utveckling inom cirkulär ekonomi genom att lyfta exempel inom såväl offentlig, som ideell och privat sektor.

– Jag är så glad över att vi nu får se resultatet av den här kartläggningen i Umeå. Det här är ett viktigt steg på vägen till att skapa en hållbar stad och för de representanter som driver olika initiativ är detta ett bra sätt att få synas och berätta mer om sina verksamheter, säger Janet Ågren (S), kommunalråd, Umeå kommun, som kommer att medverka under lanseringen.

Kartläggningen av cirkulära initiativ har genomförts på rekommendation från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, som genomförde en analys av förutsättningarna för en cirkulär omställning i Umeå 2019-2020.

Plattformen som har tagits fram i samarbete mellan Umeå kommun, ESAM och Circular regions utgörs av en digital konferens med utställningsytor, så kallade expobooths, med företag och de olika exempel som finns med i kartläggningen.

Bland initiativen från Umeå kommer bland andra följande att presenteras:

  • Norrmejerier
  • Cytiva
  • Harvest (Tobias Remes)
  • Vakin
  • Fritidsbanken
  • Inrego AB
  • CEBANS
  • HAFSEN

Lanseringen av plattformen sker tisdag den 23 mars kl. 14. Varmt välkommen att delta!

Anmäl dig här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Janet Ågren, Umeå kommun

Vad är cirkulär ekonomi?

I Umeå är cirkulär ekonomi en vision om att växa hållbart och med respekt för de planetära gränserna. Genom att ställa om vår linjära ekonomi till cirkulär kan vi minska vårt klimatavtryck, göra affärer och skapa ett långsiktigt hållbart samhälle för alla.


Vill du veta mer om hur Umeå kommun arbetar med cirkulär omställning?

Kontakta gärna utvecklingsstrateg Liv Öberg, som arbetar med att stötta kommunens interna processer på området och det arbete som rör utveckling av ett hållbart och cirkulärt näringsliv.

Kontakt

Janet Ågren (S)
kommunalråd
Umeå kommun
070-610 47 85
janet.agren@umea.se

 

Liv Öberg
utvecklingsstrateg, projektledare
Umeå kommun Näringsliv
070-611 18 40
liv.oberg@umea.se

Sidan publicerades