Rallybil i sväng

Foto: Mikael Hjerpe

Svenska Rallyt till Umeå

Efter en gedigen utrednings- och förankringsprocess är alla inblandade parter överens om att Rally Sweden från 2022 genomförs med Umeå som ny värdstad. Umeå kommun beviljar också ett bidrag till arrangemanget på drygt 17 miljoner kronor 2022–2024.

Rally Sweden är en av Sveriges största årligen återkommande evenemang som årligen lockar en publik på över 100 000 personer och tävlingen följs av 122 miljoner TV-tittare världen över. Tävlingen är en del av FIA World Championship och har VM-status. Nytt inför 2022 är bland annat att hållbar hybridteknik införs i rallybilarna tillsammans med ett större krav på hållbara bränslen, något som går hand i hand med Rally Swedens egen hållbarhetsvision Rally Towards Zero.

– Vi är oerhört stolta över förtroendet att få agera värdstad för VM-tävlingen Rally Sweden. Vi ser det här som ett långsiktigt engagemang där vi vill vara med och utveckla både sporten och arrangemanget. Det är också en viktig del i att utveckla Umeå som evenemangsstad och vi vet att det här kommer att gynna vårt lokala näringsliv och inte minst våra hotell och restauranger. Att tävlingen kommer till Umeå är ett kvitto på stadens attraktivitet som arrangör av stora evenemang och vi ser fram emot att förvalta Sveriges stolta tradition av fantastiska VM-rallytävlingar, säger Hans Lindberg, ordförande, kommunstyrelsen, Umeå kommun.

Umeå kommun beviljar också ett arrangemangsbidrag till Svenska Rallyt på drygt 17 miljoner kronor under tre år, perioden 2022–2024. Motsvarande beslut om stöd till arrangemangen förväntas fattas i Umeå Kommunföretag AB:s styrelse.

– Umeås utmärkande styrkor förutom ett stabilt vinterklimat är bland annat god hotellkapacitet i kombination med serviceplats och HQ på mässområdet Nolia, starkt växande näringsliv och attraktivt upptagningsområde publikmässigt. Även Östersund och Luleå presenterade starka upplägg och framför allt ett stort engagemang men som helhet är Umeå ett attraktivare koncept för Rally Sweden, säger Glenn Olsson, vd, Rally Sweden.

– Rally är en global sport och att arrangera Rallys Sweden skapar helt nya möjlighet för vårt starka näringsliv att synas i helt nya sammanhang samtidigt som det stora besöksantalet och all aktivitet kring eventet kommer att medföra enorma möjligheter för Umeå och Umeås företag. Det här tar oss till en helt ny nivå som arrangörer av riktigt stora event, säger Peter Juneblad, styrelseordförande vid Visit Umeå och näringslivschef, Umeå kommun.

– Givetvis är det en stor sorg att i dag meddela att Rally Sweden lämnar Värmland. Sverige är i dag ett av väldigt få länder som varit med från 1973 då rally-VM startade och Värmlands stora engagemang och kunnande har varit avgörande i detta. Alla funktionärer och övriga eldsjälar som i alla år lagt ner stor kraft och engagemang ska idag känna stolthet över att vi lyckats behålla Sveriges plats i VM, trots alla utmaningar som funnits genom åren. Samtidigt måste vi glädjas åt att Sverige fortsatt har en deltävling i rally-VM och att FIA och WRC Promoter ser potentialen i Umeå som ny värdstad, säger Glenn Olsson.

– Det känns bra att vi har klart med en ny huvudort för Rally Sweden och att Sverige stärker sin position som det enda vinterrallyt i VM-kalendern. För oss inom Svensk Bilsport har det hela tiden handlat om att säkerställa att vi bibehåller vår svenska VM-deltävling och kunskapen och historiken från alla fantastiska år i Värmlandsskogarna får vi ta med oss för att skapa nya oförglömliga ögonblick. Rally Sweden är ett av Sveriges starkaste idrottsvarumärken och att vi behåller det ser jag som en framgång för den stora motorintresserade publik som vi har i Sverige, säger Anna Nordkvist, vd, Svensk Bilsport.

Sidan publicerades