
Toontracks grundare Mattias Eklund och producent/ljudtekniker Al Scmhitt vid Als stjärna på Hollywood Walk of Fame.
Umeåföretaget sätter tonen för världsartister
Umeåföretaget Toontrack samarbetar med världens största musikproducenter och omsätter över 100 miljoner kronor om året – ändå är de förhållandevis anonyma i Sverige.
I musikstudion The Warehouse i Vancouver är dagens förberedelser i full gång. Demonproducenten Bob Rock har själv valt inspelningsplatsen, och menar att det är den bästa studio han någonsin arbetat i. Han borde rimligen veta vad han pratar om, 66-åringen har sedan slutet av 70-talet levererat tonvis av hitalbum och bland annat producerat Metallicas The Black Album, Mötley Crües Dr. Feelgood, Bryan Adams, Cher, Bon Jovi, Michael Bublé och dussintals andra världsstjärnor. Men idag är det ett annorlunda projekt på schemat: Bob Rock ska hjälpa en grupp tillresta ljudtekniker från Umeå att ytterligare vässa produktportföljen.
– Det är en dröm att få jobba med ens hjältar som Bob Rock, Randy Staub och Al Schmitt. Och det är ännu ett kvitto på att vi gör något rätt, säger Peter Knutsson, vd för Toontrack i Umeå.
Musikprogram för miljoner
Toontrack startade som ett hobbyprojekt i en lägenhet på Ersboda, och har genom två decennier förvandlats till en ledande aktör inom musikprogramvara med 40 anställda i fyra länder och en årsomsättning på över 100 miljoner kronor. Företaget utvecklar och säljer avancerade plug-in program till musikproduktion som används av allt från amatörmusiker till Grammyvinnare, och resultatet finns representerat på många av de låtar som toppat hitlistor senaste decenniet.
– Vi spelar in i studios över hela världen, och är oerhört stolta över att få arbeta med de bästa musikerna och producenterna inom respektive genre.
Växer trots krisen
Det nyrenoverade huvudkontoret på Teg står fortfarande förhållandevis tomt. Under pågående pandemi har Toontrack hunnit med såväl produktlansering, rekrytering och att bygga ut lokalerna, men de flesta i teamet jobbar fortfarande hemifrån för att minimera smittorisken.
– Vi tillhör den skaran bolag som haft förmånen att kunna växa och öka försäljning även under covid19, och har till och med kunnat slutföra och lansera en ny produkt. Den stora skillnaden är att vi inte har möjlighet att resa runt och spela in, säger Peter Knutsson.
Musikintresset drivande
Mattias Eklund – en av företagets grundare – är bosatt i Spanien och sex anställda är posterade i Chicago, London och Tyskland, men företagets ledning och huvudsakliga personalstyrka finns alltjämt kvar i Umeå. På Umeåkontoret samlas utvecklare,, grafiker, interaktions- och ljuddesigners, alla med en sak gemensam: musikintresset.
– De flesta här är lokala förmågor, och vi har byggt upp teamet långsamt. Vi är väldigt noga med vem vi plockar in, på 20 år har bara två personer lämnat och ersatts, säger Erik Phersson, delägare och utvecklingschef på Toontrack.
Tillsammans med grundarna Henrik Kjellberg och Mattias Eklund är det Erik Phersson och vd:n Peter Knutsson som utgör ledningen för Toontrack som – trots att de vunnit Handelskammarens exportpris, DI:s Gasellpris och konsekvent hyllas i branschmedia – är förhållandevis anonyma på hemmaplan. Men kvartetten menar att Umeå fungerar ypperligt som bas för ett internationellt bolag.
– Förutsättningarna att driva en sån här verksamhet är väldigt goda i Umeå. Flygförbindelser är avgörande då vi reser mycket och får en hel del besök från USA, framförallt Chicago där vi har vårt andra kontor. Och universitetet är jätteviktigt, det driver väldigt mycket framåt och lockar kreativa människor. Umeå har ett gott rykte internationellt, där tror jag även Kulturhuvudstadsåret har bidragit till att skapa ett intresse, säger Peter Knutsson.
Och även om resandet lagts på is för tillfället fortsätter arbetet med att ta fram nya Toontrack-produkter. I studion sitter Martin Kristoffersson och filar på nästa produkt som ännu så länge är hemlig.
– Vi har väldigt spännande produkter inspelade och fortsätter att samla in material på distans, dessutom finns det bra studios här i Sverige också. Men vi ser förstås fram emot att få resa ut i världen och arbeta igen, säger Peter Knutsson.
Umeå kommuns näringslivschef Peter Juneblad Har följt Toontracks utveckling och är imponerad över hur företaget tagit plats på världsmarknaden.
– De är fantastiska representanter för det kreativa Umeå, och den “do-it-yourself-anda” som blivit ett kännetecken för staden. Ofta är det våra artister som uppmärksammas, men den resa Toontrack har gjort är minst lika spännande, säger Peter Juneblad.
Toontrack – mjukvaror för miljoner
Vad: Skapar och säljer plug-in program för musikproduktion
Var: Huvudkontor och studio på Teg i Umeå
Anställda: ca 40
Omsättning: 101 miljoner (2019)
Milstolpar: 1999 – Branschledande tidningen Sound on Sound gav full pott i betyg till första programmet Drumkit from hell, och sedan dess har Toontrack prytt omslaget inte mindre än tre gånger. 2003 – Superior Drummer släpps och förvandlar Toontrack till ett programvarubolag. 2019 – Toontrack ges utmärkelsen ”Best new software instrument” av Sound on Sounds Superior Drummer 3, lagom till 20-årsjubileumet. ”Det var en milstolpe som bekräftar den höga nivå Toontrack arbetar på när det gäller programvaror för musikproduktion” säger Peter Knutsson.