Illustration av hur Norra Ön kan att se ut i framtiden

Så här kan Norra Ön se ut i framtiden (till höger i bild). Fotomontage: SWMS Arkitektur.

Umeå växer så det knakar

Umeå är norra Sveriges ledande tillväxtort och en av de absolut snabbast växande städerna i Sverige. Under seminariet Pulsen på, som arrangeras av Umeå kommun, presenterades ett stort antal byggprojekt som möjliggör Umeås fortsatta tillväxt.

– Gillar man att arbeta med utvecklingsfrågor, byggande och en växande stad så är Umeå verkligen rätt ställe att vara på. Det händer väldigt mycket just nu, i princip i vartenda kvarter, säger Helen Nilsson, mark- och exploateringschef vid Umeå kommun, som tillsammans med Per Westergren, affärsledare verksamheter vid Umeå kommun, presenterade några av de projekt och planer som finns för Umeå.

Under de senaste 50 åren har Umeå vuxit med rekordfart. Befolkningen har mer än fördubblats, vilket i dag gör Umeå till Sveriges 11:e största stad med över 130 000 invånare.

Umeå har världsledande exportföretag och en stor och växande tjänstesektor med spjutspetsföretag inom IT och bioteknik. Det finns två universitet med över 30 000 studenter. Befolkningen i Umeå är dessutom ung, med en medelålder på cirka 39 år.

Stark tillväxt av både invånare och verksamheter skapar ett behov av nya bostäder och olika typer av lokaler. Här är några av alla de projekt som just nu pågår i Umeå kommun:

Karta över Umeå kommun med pågående projekt.

Det händer mycket i Umeå! Kartan visar bland annat pågående detaljplaner, bygglov för bostäder och byggprojekt som kommunen driver. Klicka på kartan för att öppna en interaktiv projektkarta.

Sidan publicerades