Elin Kristiansen, drama- och filmpedagog Kultur

Elin undervisar barn

Vad heter du?

Elin Kristiansen

Vad jobbar du med?

Drama- och filmpedagog på Kulturskolan.

Vilken utbildning behövs för ditt jobb?

Helst pedagogutbildning. Jag har dock kommit in från andra hållet då jag är treårigt utbildad manusförfattare samt har sysslat med teater och film på olika sätt både i och utanför jobbet under många år. Den pedagogiska delen har jag lärt mig (och lär mig fortfarande) efter många års erfarenhet som ledare för olika barn- och ungdomsgrupper sedan tonåren.

Hur länge har du jobbat inom kommunen/på detta jobb?

I skrivande stund har jag jobbat här i 2 år och 9 månader på heltid men innan dess har jag jobbat som timanställd sedan våren 2015.

Vad gör du på ditt jobb?

Mina arbetsuppgifter är blandade från att ha dramapedagogiska program dagtid till grupper i teater och film kvällstid. I dramapedagogiska program handlar det om att vi med hjälp av drama tar upp ett ämne för en bestämd målgrupp. Det kan handla om allt från att levandegöra en saga för sexåringar och interaktivt leka fram historien med barnen till att med hjälp av drama och värderingsövningar prata med ungdomar om olika kulturer, mobbning eller orättvisor med mera. Klasserna kommer antingen till oss eller så åker vi ut till dom. Det handlar oftast om en till två träffar med en grupp.

I teater- och filmgrupper/kurser på kvällarna möter jag deltagarna på deras fritid över en längre period. Där jobbar man mer utifrån barnens eget skapande individuellt och som grupp inom ämnet och man går mot någon form av mål, som uppspel eller inspelning. Jag och en kollega har även den här hösten haft våra första daggrupper för bebisar med medföljande förälder där vi hittat ett lekfullt koncept för att stimulera de yngsta barnens sinnen med lek och musik. Som arbetslag har vi även lov- och helgaktiviteter som Skapande lördag, som är öppet för allmänheten. Då jobbar vi med allt från ateljéskapande verksamhet till värdskapet för dom som kommer. Det blir aldrig tråkigt med andra ord!

Varför valde du Umeå kommun som arbetsgivare?

Kommunen kom in i mitt liv lite av en slump. Jag flyttade till Umeå från Karlstad 2013 för att plugga till manusförfattare och under mitt andra år tipsade en kompis om ett teaterledarjobb för barn- och ungdomsgrupper på Grotteatern. Då Grottan och dåvarande Kulturcentrum för barn och unga (som nu är Kulturskolan Hamnmagasinet) hade nära kontakt gällande just de här grupperna inför uppspel och så vidare kom jag i kontakt med kommunen och började vikariera vid behov på Kulturcentrum. Under den tiden extraknäckte jag även som husvärd på Väven. Kommunen blev en stor del av mitt arbetsliv och jag trivdes med de uppgifter jag fick. När min utbildning var slut kunde jag ta på mig mer grupper och successivt arbetade jag mig in på en heltid efter ett års heltidsvikariat då en kollega var tjänstledig. Det har handlat om att ta de chanser jag fått och som tur är har Kommunen kunnat erbjuda det.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Mötet med barnen och ungdomarna. Det finns inget bättre än att få arbeta kreativt med en åldersgrupp som är så öppen för världen omkring dom. Mitt jobb handlar oftast om att komma med verktyg och nycklar men dörrarna låser dom upp själva, och att få se vad som väntar där på andra sidan är aldrig vad jag kunnat komma på själv. Det är otroligt utvecklande även för mig.

Vad ser du för möjligheter att utvecklas inom ditt yrke?

Jag utvecklas personligen hela tiden och det hjälper mig i min tur även i mitt jobb och vad jag kan hitta på härnäst. Det är ett väldigt öppet jobb på så sätt då ramarna för exempelvis grupperna kan vara satta men inom ramen kan man göra mycket. Jag hoppas att vi nu som kulturskola kan utveckla utbudet även inom de nyare ämnena. Inom mitt eget område vill jag utveckla filmutbudet och det kräver ju även tekniska resurser och lokaler. Det skulle vara kul att få erbjuda allt deltagarna behöver för att kunna utveckla sina filmidéer och ge dom den bas dom behöver för att sen kunna jobba vidare inom ämnet. Det är jättekul att se att ungdomar här i Västerbotten verkligen tagit till sig film som ett sätt att skildra sina berättelser. Det finns även många festivaler för filmerna att sen visas upp på. Kulturskolan kan vara en bra plats för dessa filmskapare att mötas på och utvecklas inom ämnet dom brinner för.

Hur är dina kollegor?

Erfarna och öppna. Dom även väldigt trevliga att jobba med och man tackar ju inte nej till en kaffe i personalrummet där vi kan utbyta roliga historier eller filmtips. Det är på det sättet väldigt skönt att vara en mindre arbetsgrupp på ett ställe. Alla känner alla och det är lika lätt att prata om privata saker som att be om hjälp med något jobbrelaterat.

Sidan publicerades