Kvinna kör truck.

Hur stöttar kommunen företagen?

Umeås företagare blickar nu framåt och planerar för livet efter coronakrisen. Genom dialog och samverkan har Umeå kommun tagit en rad initiativ för att stötta näringslivet och skapa förutsättningar för en snabb återstart efter pandemin.

Hans Lindberg (S), ordförande, kommunstyrelsen, Umeå kommun

Hans Lindberg (S), ordförande, kommunstyrelsen

– Läget är riktigt tufft för många företag, men det finns ljuspunkter och goda förhoppningar om att vi ska ta oss igenom detta och snabbt kunna växla upp när vi är igenom krisen, säger Hans Lindberg (S), ordförande, kommunstyrelsen.

Hösten 2019 lanserade kommunen Koppkampanjen, där näringslivs­utvecklare från Umeå kommun Näringsliv (näringslivsavdelningen) och kommunpolitiker besökte regionens företagare för att knyta kontakter, samla in synpunkter och skapa dialog. Men den annalkande coronapandemin – och krisen som skulle följa – var det ingen som kunde förutse. 18 månader senare har insatserna för att stötta Umeås företagare avlöst varandr och med påbörjad vaccination kan situationen långsamt börja vända.

– Umeå sticker ut som en av de svenska städer som klarat sig bäst, men det är fortfarande många som har det väldigt tungt. Därför är det viktigare än någonsin att vi är lyhörda och underlättar för våra företagare att klara sig genom krisen, säger Hans Lindberg.

Första hjälpen med Företagsakuten

Bland de satsningar som Umeå kommun gjort för att stötta Umeås näringsliv finns Företagsakuten, dit regionens företagare kunnat vända sig för råd och vägledning. Initiativet är ett samarbete mellan Företagarna Umeå, Umeå kommun och Region Västerbotten, och tjänsten har i dag utvecklats till Företagshjälpen.

– Umeå var först i Sverige med den tjänsten, och över 300 lokala företag har varit i kontakt med Företagsakuten sedan starten i mars 2020. Tillsammans har vi kunnat hjälpa många att navigera sig genom den första svåra tiden i pandemin, säger Hans Lindberg.

20 kommunala insatser för företag under 2020

 1. Kommunen var först ut i Sverige med att i samarbete med Företagarna Umeå tillsätta en företagsakut dit företagen kunde vända sig för att få råd och hjälp. Sedan mars har nära 300 företag fått hjälp av akuten.
 2. Kommunen har tagit initiativ till ett antal dialogmöten och branschmöten där kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande träffar branscher och företag för att kunna vidta rätt åtgärder, men även för att visa att vi lyssnar och bryr oss.
 3. Avgiftsfri torghandel
 4. Avgiftsfria uteserveringar
 5. Lotsakut
 6. Företagshjälpen (ersätter Företagsakuten)
 7. Prioriteringar i tillsynsverksamheten
 8. Förlängda tidsfrister
 9. Förlängd tid för uteserveringar
 10. Stöd till Expression för utveckling av handeln
 11. Utbetalning av eventstöd till arrangörer, även för event som inte blir av
 12. Nedsättning av hyra när kommunen är fastighetsägare (enligt branschrekommendationer)
 13. Bibehållen investeringstakt
 14. Påskyndade utbetalningar
 15. Beviljade anstånd för avgifter
 16. Stöd till Visit Umeå för snabb uppstart av besöksnäringen
 17. Presentkort till anställda
 18. Stöd till idrotten
 19. Dialog vid avgifter och taxor för dem som inte kan betala (UKF)
 20. Uppväxlade insatser för stödprocesser – affärsutveckling, rådgivning
Text på butiksgolv: "Håll avstånd"

Butiker och gallerior i Umeå har liksom på alla andra platser tvingats till anpassningar under året för att hindra smittspridning.

Trots att covid-19 har gjort det svårare med fysiska möten har Koppkampanjen fortsatt under 2020, i digital form. Och även om Hans Lindberg själv föredrar det personliga mötet har det funnits fördelar med den nya digitala vardagen.

– I vissa avseenden har det blivit mer effektivt. Jag och Anders Ågren hunnit hålla digitala branschträffar med många företagare, de samtalen har gett oss förutsättningar att identifiera vilka insatser som gör mest nytta, säger Hans Lindberg.

Viktigt med återstart i besöksnäringen

Besöks- och restaurangnäringen har drabbats hårt av pandemin och de restriktioner som införts för att minska smittspridningen. Efter dialog med branschrepresentanter har kommunen bland annat beviljat anstånd för avgifter, påskyndat utbetalningar och ökat tiden för uteserveringar.

– Besöksnäringen är en stor bransch som sysselsätter många i Umeå, och det är oerhört viktigt att säkra en snabb återstart efter pandemin. Många hotell, restauranger och anläggningar är beroende av turismen, därför har vi bland annat arbetat för att få arrangera Rally-VM, säger Hans Lindberg.

Handeln har också drabbats hårt, men det finns ljusglimtar: Under våren öppnar ett antal nya butiker och restauranger i Umeå centrum.

Umeå står starkt i krisen

2019 passerade Umeå 130 000 invånare, och är i dag en av Sveriges snabbast växande kommuner. Och även om coronapandemin satt vissa käppar i utvecklingshjulen, tror Hans Lindberg att regionen har förutsättningar att hämta sig snabbt.

– Vi har en stark befolkningstillväxt, bra kompetensförsörjning och ett väldigt fint samarbete mellan kommun, näringsliv och universitet. Arbetet att locka fler företag att etablera sig i Umeå har fortsatt även under pandemin, och det finns ett stort intresse för regionen. Umeå är fortfarande en av de kommuner i Sverige där företag har starkast tillväxt, det är en bra grund för framtiden, säger Hans Lindberg.

Mer information

Är du företagare och vill prata med näringslivutvecklare från Umeå kommun Näringsliv?

Boka ett möte

Sidan publicerades