Belysningen vid våra gator och gång- och cykelbanor ökar säkerheten för trafikanterna. Den bidrar också till ordning och säkerhet på allmänna platser och ger trevligare miljöer. Kommunen prioriterar arbetet att minska lampornas energianvändning och att öka trygghetskänslan genom belysning.
Handboken ska användas av konsulter och entreprenörer som utför uppdrag för Umeå kommun så att Umeå kommuns vägbelysningsnät byggs på ett enhetligt sätt.
Belysningsinstallationen ska utföras av ett hos Elsäkerhetsverket registrerat Elinstallationsföretag som är registrerat för verksamhetstypen ”Övriga anläggningar för användning av el, lågspänning” (ELSÄK-FS 2017:3). Egenkontrollprogram ska, vid anmodan av beställaren, uppvisas.
Om belysningsinstallationen utförs som underentreprenad ska huvudentreprenören senast vid startmötet för projektet ange vilket elinstallationsföretag man anlitat. Detta för att beställaren ska ha möjlighet att kontrollera att underentreprenören har rätt auktorisation.
När man ska jobba på Umeå kommuns vägbelysningsanläggning SKALL man ta kontakt med Umeå Energi Elnät AB (UEEAB) innan jobbet börjar till deras driftcentral 090-16 00 09. Umeå kommun äger vägbelysningsanläggningen och UEEAB är kommunens drift- och underhållsentreprenör.
Vägbelysningsanläggningen SKA ALLTID betraktas som spänningssatt anläggning.
Ingrepp i denna anläggning är inte tillåten utan Umeå kommuns eller UEEAB:s godkännande.
Vid alla skador på kabel, fundament, stolpar, armaturer och skåp ska UEEAB genast kontaktas.
Belysningsanläggningen ska i möjligaste mån projekteras så att nätet kan matas från flera belysningscentraler och skiljas åt via sektioneringar/skiljen för att underlätta framtida underhålls- och omkopplingsarbeten.
I projekteringen ingår kontroll om befintlig installation ska kompletteras, flyttas eller demonteras.
Underlag på befintlig belysning och övriga kablar fås enklast via www.ledningskollen.se Länk till annan webbplats.. För detaljritningar och information om belysningscentraler ska belysningsansvarig på Umeå kommun kontaktas eller Umeå kommuns driftentreprenör Umeå Energi Elnät AB (UEEAB).
Det är viktigt att slutgiltiga sektioneringar samordnas med UEEAB.
Väg-/gatu-/gc-belysningen skall utföras som TN-C system (4-ledare).
Minsta avstånd mellan belysningsstolparna beror på många olika faktorer. Till hjälp för bestämma detta kan Trafikverkets VGU: Krav för vägar och gators utformning, Råd för vägar och gators utformning, ljusberäkningars resultat samt Trafikverkets Vägbelysningshandboken användas.
I projekteringen ska det göras en FSA-tabell som bilaga till bygghandlingarna. Mall tillhandahålls av beställaren.
Entreprenören skall tillsammans med beställaren utföra besiktning av de installationer som skall demonteras före arbetets utförande. Demonterat material som inte återanvänds är kommunens egendom och skall av entreprenören transporteras till av kommunen anvisad plats.
Sådant material som beställaren inte önskar behålla, tillfaller entreprenören och bortforslas av denne, på bekostnad av entreprenören.
Entreprenören svarar för bortforsling och eventuella kostnader för deponering av material som rivs och inte skall återanvändas.
Rengöring och sortering ingår för material som skall återanvändas eller förbli beställarens egendom.
Vid byggande av ny belysningsanläggning ska det undersökas om den kan kopplas till befintlig anläggning/BC. Uppgifter om detta inhämtas av Umeå kommun, Gator och parkers driftentreprenör UEEAB som tillhandahåller kartmaterial och ger förslag på lämplig inkopplingspunkt. Om matningsvägarna blir för långa från befintliga skåp och det krävs ett nytt skåp ska detta meddelas till beställaren som beslutar vilket skåp som ska tas med i projektet eller om det ska installeras av beställarens driftentreprenör UEEAB.
Generellt tillämpas det två olika styrningsalternativ; Greenstreet Visions styrsystem eller astrour av typen Theben Selekta 170 Top2. I vissa fall används även DMX-system för effektbelysning. Om det bestäms i projektet att DMX-system ska användas så är det viktigt att belysningsansvarig hos Umeå kommun meddelas detta och kan rekommendera fabrikat på styrsystem.
Vid driftsättning av skåp med Greenstreet Vision ska driftansvarig på UEEAB kontaktas 2–3 arbetsdagar innan tillkoppling.
Vid driftsättning av skåp med astrour ska uret programmeras med svensk meny och språk samt med offset -25 minuter på soluppgång och +25 minuter på solnedgång.
Fundament ska ta upp de krafter som uppstår av vind- och egenlaster från stolpe, arm, armatur och eventuella skyltar.
Följande rekommendationer gäller för Umeå kommun:
Vid sättning av fundament i vägslänt med lutning brantare än 1:3 ska fundament med minst 1 300 millimeter och minst 200 kilogram användas.
I avvaktan på stolpresning skyddas fundament, kablar och kanalisation från grus och påkörning med nedstoppat plaströr som träs över kablar.
Exempelritning på hur anslutning av rör ska göras i fundament för rörstolpar
Överkant fundament för belysningsstolpe skall vara 50 millimeter över färdig mark, tolerans +/- 30 millimeter.
Exempelritning på fyllning mot fundament.
Monteras efter fabrikantens anvisning. Fundament ska monteras så att kablar löper i flexböj från mark in i stolpen så att kablar är skyddade.
I normalfallet bör man sträva efter att välja en sådan placering att endast en rad stolpar krävs, det vill säga enkelsidig placering eller mittplacering. Stolpar bör om möjligt undvikas i ytterkurvor på vägar med högre hastigheter. För väg med mittremsa på vilken stolpplacering medges kan stolparna placeras i mittremsan (med en arm över varje körbana), eftersom en sådan placering ger en likvärdig belysning av båda körbanorna.
Belysningsstolpars placering i förhållande till befintliga och planerade träd ska samordnas för att uppmärksamma konflikter i ett tidigt skede. Om det finns en trädallé längs med gatan eller vägen bör stolparna placeras i trädlinjen, förutsatt att trädkronorna inte skuggar belysningen eller är hämmande för trädens utveckling med avsikt på träden slutgiltiga storlek och utbredning. Träden får inte heller skymma belysningen.
Vi placering av stolpar måste det beaktas att underhåll av belysningsarmatur kan ske med skyliftbil. På gator och vägar måste det finnas plats för passerande trafik, det vill säga vid enfiliga vägar med mitträcke eller refug är det inte lämpligt att placera stolpar. I parker bör det beaktas att det finns väg och plats för underhållsfordon.
Val av geometri och utformning av stolpe, stolparm och armatur ska anpassas till gatans karaktär så att belysningen på ett naturligt sätt blir en del av gaturummet och bidra till att göra gaturummet överskådligt, behagligt och trivsamt att vistas i.
På gång/cykelvägar och gator med hastighet under 40 km/h är det lämpligt att placera stolpar omkring 1 meter från vägbanekant (asfaltkant) och 1–2 meter för gator. Om det finns en trädallé längs med en gång/cykelväg bör stolparna placeras i trädlinjen, förutsatt att trädkronorna inte skuggar belysningen.
På gator och vägar med referenshastighet över 40 km/h ska VGU:s rekommendationer för stolpplacering följas. Ställs det krav på eftergivliga stolpar enligt VGU, ska stolpe vara av typ ESV eller liknande.
Rekommenderade standard stolptyper på GC-vägar och lokalgator om inte annat beslutas av beställaren:
Att förlägga kabelrör och kabel i mark med kringfyllning, inklusive att anordna kabelbädd och kabelmarkering är elinstallationsarbete och ska utföras av ett hos Elsäkerhetsverket registrerat Elinstallationsföretag som är registrerat för verksamhetstypen ”Övriga anläggningar för användning av el, lågspänning” (ELSÄK-FS 2017:3). Egenkontrollprogram ska, vid anmodan av beställaren, uppvisas.
Om belysningsinstallationen utförs som underentreprenad ska huvudentreprenören senast vid startmötet för projektet ange vilket elinstallationsföretag man anlitat. Detta för att beställaren ska ha möjlighet att kontrollera att underentreprenören har rätt auktorisation.
Som vägledning till armaturval ska Trafikverkets dokument Belysningsarmaturer TDOK 2013:0651 och VGU följas med vissa undantag och tillägg som beskrivs nedan.
Markarmaturer skall användas restriktivt då många installationer med markarmaturer är kondens och vatteninträngning ett stort problem. För att minska problemen med fukt i armaturerna skall man i anslutning till installationen ha en bra dränering runt armaturen ansluten till en dräneringsslang för vidare avledning till en dagvattenbrunn eller dike.
Det är väldigt viktigt att leverantörens anvisningar följs vid installation av markstrålkastare och att det vid projektering görs en detaljritning som även ska medfölja markentreprenörens bygghandling.
Då belysningsarmaturer i tunnlar ofta är utsatta för vandalism ska de vara vandalskyddade och ha IK-klass minst IK10 +.
Märkning av kablar skall ske i matande ände ifrån kabelskåp samt i första stolpe. Märkningen ska bestå av skylt av plast med mått minst 80x15 millimeter med följande uppgifter:
Märkning ska ske enligt följande exempel:
Sektionerad kabel skall på utsida stolpe/stolplucka varaktigt märkas med reflekterade märkning enligt Umeå kommun AB:s anvisning. Märkningen ska placeras 1,8 meter ovan mark och pilen ska peka i riktning mot den sektionerade kabeln.
Kablar och ledare i stolpe märks synligt med eltejp enligt följande:
Vid märkning ska stolpen betraktas från vägen.
1: Faser som inte ansluts mot säkringshållare låter man monteringsklämman sticka upp ovanför luckan.
2: Vid sektionering av vägbelysningskabel skall toppklämma/”ubåt” anbringas i stolpen som sektioneras och märkas enligt stycket ”Märkning av kablar”
I de fall kablarna är ständigt spänningssatta ska stolpen märkas med en dekal E2988756 ovanför stolpluckan enligt bild nedan. Innan fastsättning av dekalen ska stolpen tvättas med T-röd eller likvärdigt medel. Vid minusgrader måste ytan värmas innan fastsättning.
Skåpet ska märkas på utsidan med kabelskåpsskylt. Skylt tillhandahålls av UEEAB. Skylten ska popnitas fast i luckans övre vänstra hörn.
Skåpet ska förses med inplastat gruppschema innehållande:
Tomrör och nyttjade rör där inte hela rörets utrymme tagit i anspråk vid driftfärdig anläggning skall förses med dragtråd som skall adressmärkas i båda ändar med plast skylt med följande färgmärkning:
Gul = Kraft-, belysnings- och styrkablar
Stolpbelysning skall förses med fabrikantens dekal som anger typ av LED-modul som avser armaturen. Dekal skall även placeras på insida stolpen.
Dokumentation som entreprenören ska överlämna till beställaren skall så långt som möjligt vara direkt användbart att föras in i Umeå kommun Samhällsbyggnadskontorets digitala drift- och underhållsprogram.
Relationshandlingar skall senast 2 veckor före slutbesiktning överlämnas komplett i A4-pärmar med innehållsförteckning och flikregister enligt Umeå kommun Samhällsbyggnadskontorets standard.
Relationshandlingar levereras i pärmar tillsammans med drift- och underhållsinstruktioner.
Pärm och pärminnehåll enligt ovan skall även levereras digitalt på USB-minne, där flikindelning i pärm och katalogstruktur på USB-minne skall överensstämma.
Relationshandlingarna som ska levereras ska innehålla
Planritningar skall redovisa placering av utrustningar, belastningsobjekt, lednings-/kanalisationsvägar, kabeltyper med mera.
Inmätningsfiler med inmätta fundament, kablar, skåp samt kabelskyddsrör ska levereras i DXF-format till beställaren.
Inmätningskoder:
Sidansvarig
Marcus Bigren
marcus.bigren@umea.se
Revidering: 2021-11-01