Kvinnoansikte med texten "Hon blev spänd när vi pratade om honom."

Bild från film i kampanjen brydig.nu, där du kan läsa mer och se filmen.

Delta i kampen mot våld mot kvinnor

Den farligaste platsen för en kvinna är i hemmet. Under Orange Day 25 november uppmanar FN hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Delta i kampen du också!

Internationella dagen för att avskaffa våld mot kvinnor

Dagen instiftades av FN:s generalförsamling år 1999 och inträffar varje år 25 november. Den går även under namnet Orange Day. Orange Day-kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.

Du som finns i närheten kan göra skillnad

Umeå kommun har i samarbete med Region Västerbotten, Länsstyrelsen Västerbotten och Skellefteå kommun tillsammans tagit fram webbsidan brydig.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (en del av 1177.se). Den riktar sig till arbets- och studiekamrater, grannar, familj, släkt, vänner och bekanta och uppmanar till engagemang och handling. Fokus flyttas från den som isoleras, kontrolleras, bryts ned och utsätts för våld, och fokuserar på allas vårt ansvar och möjlighet att göra skillnad.

Våld i nära relationer startar alltid med kontroll. Genom att lära sig känna igen tecknen kan de som finns i närheten agera innan det går för långt. Bry dig och gör skillnad.

Huskurage – från oro till omtanke

Huskurage är ett annat initiativ med samma syfte. Huskurage innebär att kunskap om våld och civilkurage sprids för att få fler att agera vid oro för att någon far illa i sitt hem. Flera fastighetsägare i Umeå är med i samarbetet. Huskurage är, likt brydig.nu, en uppmaning att ta hand om varandra och agera för ett jämställt samhälle, fritt från våld.

Var med i kampen och manifestera mot våldet

Sidan publicerades