Ångest, panikångest

Sidan publicerades

Symtom du upplever när du har ångest beror på att kroppen reagerar på att något verkar hotfullt. Kroppen gör sig då redo att hantera situationen genom att öka mängden adrenalin och andra stresshormoner i blodet.

Musklerna spänns, hjärtat börjar slå snabbare och andningen blir intensivare. Det här är en livsviktig funktion för vår överlevnad. För en person som har ångestsyndrom är detta system aktivt för mycket och aktiveras även när det inte finns någon ”fara” i närheten. Dessa personer har en stark reaktionsbenägenhet och reagerar starkare än andra på det som händer i kroppen och runt omkring oss.

Panikångest eller panikattack är ångest som kommer plötsligt och oväntat intensivt. Det är väldigt obehagligt för den som drabbas och inte ovanligt att personen tror att de har fått en hjärtattack eller håller på att svimma. Men, det är inte farligt och det går över av sig själv. Symptom på en panikattack: Hjärtat slår hårt och snabbt, svårighet att andas, tryck över bröstet, ont i magen, illamående, svettningar eller frossa, yrsel, tunnelseende, stickningar och domningskänsla i händer och fötter, diarré, att personen känner sig skakig och att händerna darrar.

Drygt 2 procent av befolkningen lider av panikångest och cirka 10 procent har någon gång i livet haft en panikattack. Vanligtvis börjar symtomen vid 18–40 års ålder och kvinnor drabbas oftare än män.

Du kan underlätta genom att

  • ha förståelse för att ångesten och känslan är verklig för den drabbade, även om du själv inte kan förstå orsaken
  • ge personen som drabbas av en ångestattack tid och utrymme att hämta sig på en ostörd plats
  • ringa 112, om personen inte själv vet att det rör sig om en ångestattack, symtomen är väldigt lika en hjärtinfarkt.
Sidan publicerades