Cerebral pares, CP-skada

Vid cerebral pares, som oftast kallas CP, är rörelseförmågan påverkad. CP beror på att hjärnan har fått en skada någon gång innan två års ålder.

CP innebär att en eller flera muskler inte riktigt fungerar som vanligt. Det kan innebära allt från knappt märkbara besvär till att stora rörelsesvårigheter. CP delas in i olika grupper. Vid spastisk CP, som är vanligast, är vissa muskler spända och kan inte slappna av.

Vid andra typer av CP är det vanligt med ofrivilliga rörelser i hela kroppen eller svårigheter med balans och samordning av rörelser. Perosner som har CP kan även ha andra besvär som också beror på att hjärnan inte fungerar som vanligt. Exempel på det är epilepsi, nedsatt syn eller hörsel, talsvårigheter, lindrigare nedsättningar av uppmärksamhet, minne och koncentration. En del som har CP har också en utvecklingsstörning, men de flesta har ingen nedsatt intellektuell förmåga.

Du kan underlätta genom att

  • ha mötet på en plats som är tillgänglig för rullstol och permobil, tänk på att det ska finnas ramp, dörröppnare, hiss, tillgång till anpassad toalett och handikapparkering
  • se till så att hissen klarar totalvikten och att dörröppningarna är nog breda, om personen sitter i en permobil
  • inte stressa igenom mötet utan ge en person med talsvårigheter tid att prata i sitt tempo
  • erbjuda dig att mejla en sammanfattning av vad ni kom fram till på mötet, det är ofta svårt för personer med spasticitet att skriva.
Sidan publicerades