Stora stenen

Sidan publicerades

Stora stenen friluftsområde i Överboda har av funktionshinderrådet utsetts till månadens goda exempel för maj 2016.

Ett flyttblock från istiden har gett namn åt det lättillgängliga området. Den grusade leden inbjuder till både promenader och permobilåkande. Totalt finns 170 meter broar över raviner. Det finns handikapptoalett och den nybyggda grill- och sovstugan går att hyra.

Bland de många som sökt sig till platsen finns familjer, vandrare, skidåkare, orienteringsklubbar, scoutföreningar med flera. De som behöver hjälp för att ta sig till platsen kan åka med den vagn som har plats för åtta personer plus packning.

Området är långt ifrån färdigutvecklat. Paavo Lundqvist, ordförande i föreningen Stora Stenen, berättar om framtids­visionen:

– I den ingår ett samarbete med Bodumortens skoterklubb, ett utkikstorn och ett trähus med fyra bäddar med utsikt mot Gåstjärn.

Funktionshinderrådets motivering

Projektets vision och målsättning är att skapa ett friluftsområde och utflyktsmål för alla medborgare. Området är anpassat så att personer med funktions-nedsättning kan besöka området utifrån sina olika förutsättningar. Ett flertal föreningar inom funktionshinderrörelsen har besökt området och har många positiva upplevelser därifrån. Med ett gott bemötande från personer i projektet känner man sig alltid välkommen.

Sidan publicerades