Val 2022

Söndag 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Du som har rösträtt kan rösta från och med 24 augusti till valdagen.

Rösträtt

För att ha rätt att rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen den 11 september. Det gäller för alla val. Dessutom finns det särskilda regler för de olika valen. Om du har rösträtt får du ett röstkort med posten.

Rösta till riksdagen

Du har rösträtt till riksdagen om du är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.

Rösta till region- och kommunfullmäktige

Du har rösträtt till region- och kommunfullmäktige om du är

  • svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/regionen.
  • medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen/regionen.
  • medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen/regionen.

Röstkort skickas ut 19–24 augusti

Du får ditt röstkort med posten senast den 24 augusti. Röstkortet skickas till den adress du är folkbokförd på. På röstkortet står det vilka val du har rätt att rösta i, samt vilken vallokal du kan rösta i på valdagen och vallokalens öppettider. Umeå växer och i år är det många nya valdistrikt och lokaler. Därför är det extra viktigt att du kontrollerar på ditt röstkort var du ska rösta.

Mer information om valsystemet

På Valmyndighetens webbplats kan du läsa mer om röstningsprocessen och valsystemet. Där finns även information på lättläst svenska och på flera olika språk.

Val 2022, Valmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Val till kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen och fattar beslut i frågor som rör kommunens organisation, ekonomi och övergripande planer. Kommunfullmäktige är motsvarigheten till riksdagen på lokal nivå.

Val till kommunfullmäktige handlar om att fördela platser, så kallade mandat, för ledamöter från de politiska partierna. I Umeås kommunfullmäktige finns totalt 65 mandat.

Mandatfördelning kommunfullmäktige, valet 2018

Valnämnden organiserar valen

Valnämnden i Umeå kommun organiserar valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige för dig som är folkbokförd och röstberättigad i Umeå.

Valnämnden

Sidan publicerades www.umea.se/val