Stäng

Att lyssna på ljudbok via mobilen kan vara ett sätt att använda digital teknik för att ta sig ut på promenad.

Tips för ett aktivt och rikt seniorliv

Att goda vanor kring exempelvis mat och rörelse är viktigt för att må bra vet vi alla men ibland behöver vi pepp för att komma igång och för att fortsätta. Här hittar du tips som kan inspirera:

Tips om goda vanor

Det är bra att regelbundet träna muskelstyrka, kondition och balans. Genom träning kan du få styrka och uthållighet för de aktiviteter du planerar eller drömmer om. All form av rörelse kan påverka din hälsa positivt och varje steg och varje extra rörelse har betydelse. Dina muskler och leder blir stelare när du blir äldre men du som rör på dig kan behålla mer styrka, rörlighet, smidighet och balans.

Läs tips på 1177.se om goda vanor för att behålla och/eller utveckla sin hälsa positivt som senior Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Livsstilsverktyget

Livsstilsverktyget är ett kostnadsfritt, digitalt verktyg för dig som vill förbättra hälsan. Verktyget bygger på att hälsa handlar mer om att bli hel och harmonisk än om att räkna steg och kalorier.

Läs mer om Livsstilsverktyget

Mötesglädje

En app framtagen av seniorer för seniorer. Appen gör det enkelt att skapa kontakt med likasinnade. Med hjälp av Mötesglädje kan du hitta någon att prata med när du känner för det. Du kan anordna eller delta i aktiviteter och stämma träff digitalt eller ute på stan.

Läs mer om Mötesglädje Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Råd för att förebygga fall

Genom att äta näringsriktig mat, träna balans och styrka, ha koll på dina mediciner och några andra enkla vanor kan du minska risken att falla.

Läs mer och ta hjälp av checklistorna för att minska risken att falla , 2.5 MB, öppnas i nytt fönster. (pdf)

Tips för goda matvanor

Råd om bra mat

Behöver seniorer äta annorlunda än andra? Ja, till viss del. Vad som är nyttigt att äta är ungefär samma för alla vuxna, men vid 65+ blir vissa näringsämnen viktigare.

Äldre - råd om bra mat (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

MatFröjd

Inspireras till att planera och skapa måltider så att både måltidssituationen och livskvaliteten påverkas positivt. Appen MatFröjd är en receptapp för äldre, anhöriga, volontärer och hemtjänstpersonal.

Läs mer om appen MatFröjd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Träningstips

Seniorträning

Var med på kostnadsfri träning på Thorén arena, gymträning, seniordagar, onlineträningspass med mera.

Läs mer om seniorträning

Onlineträningspass

Umeå kommun har ett stort utbud av träningspass som är inspelade så att du kan träna med dem om och om igen, var du vill och på en tid som passar dig. Träningspassen är mellan 10 och 40 minuter långa och passar därför bra att göra som en kort rörelsepaus eller som mer intensiv träning.

Träna med hjälp av ett digitalt träningspass som är anpassat för dig som senior

Aktivitetsarmband

Med hjälp av ett aktivitetsarmband (även kallade pulsklockor eller löparklockor) kan du mäta hur mycket du rör dig och hur långt du går eller springer. De flesta kan också mäta din puls.

Läs Råd och röns test av aktivitetsarmband Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Träna balansen med appen "Säkra steg"

Säkra steg är ett digitalt träningsprogram utformat för att förebygga fall bland äldre personer. Programmet är utvecklat tillsammans med äldre personer i ett forskningsprojekt vid Umeå universitet.

Läs mer om Säkra steg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Kontakt

    Seniortorget

    090-16 65 00 seniortorget@umea.se

    Besöksadress

    Renmarkstorget 15

    Postadress

    903 26 Umeå

    Öppettider:
    Måndag, tisdag, torsdag, fredag, klockan 10.00–15.00
    Onsdag, klockan 11.00–15.00

Sidan publicerades