Stäng

Hikikomori – för hemmasittande unga

Är du 16–25 år bor i Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Umeå, Vindeln eller Vännäs och inte arbetar eller studerar samt saknar kontakt med samhällsaktörer?

Vill du förändra din situation? Då kan Hikikomori vara ett bra första steg! Syftet är att öka individens självkänsla och livs­kvalitet, uppmuntra till aktivitet samt att motverka psykisk och fysisk ohälsa. Målet är att övergången mellan en isolering och vägen till egen försörjning ska underlättas.

Hikikomori är en hälsofrämjande verksamhet som kan vara en startplats för dig som framöver önskar att närma dig studier och/eller arbetsliv. Här får du chansen att komma hemifrån, träffa andra, hitta på aktiviteter som ger dig energi och bygga självförtroende och självkänsla.

Det är du som räknas!

Upplägget är individuellt och helt utifrån behov där deltagandet är frivilligt. Varje vecka erbjuds fyra aktivitetstillfällen tillsammans med andra deltagare, på cirka två timmar per tillfälle. Vi håller till i en hemlik miljö i centrala Umeå (KFUM) men har möjlighet att träffas på annan plats, exempelvis i hemmet eller via sociala medier.

Vi kan bland annat erbjuda

  • hembesök
  • stöd vid möten/aktiviteter
  • individuella samtal
  • stöd vid kontakter med myndigheter, föreningar, som till exempel Arbetsförmedlingen, socialtjänsten och Försäkringskassan
  • träning på sociala situationer
  • aktiviteter i grupp eller individuellt, till exempel biobesök, sällskapsspel och utflykter
  • skjuts till och från aktiviteter.

Nästa steg

När du är redo för nästa steg på vägen mot dina mål och drömmar har vi goda kontaktvägar för att lotsa eller stötta dig vidare. Vi samarbetar framför allt nära Ungdomstorget och Ungdomshälsan.

Är du intresserad av att veta mer eller känner du någon som du tror skulle vara det så är du välkommen att kontakta oss.

Mer information

Hikikomoris Facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hikikomoris Instagram-konto Länk till annan webbplats.

Besöksadress

Våra lokaler hittar du i centrala Umeå, Västra Kyrkogatan 14 A, i samma hus som KFUM.

Karta till Västra Kyrkogatan 14 A
Sidan publicerades www.umea.se/hikikomori